Czy umorzyć? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 cze 2025, 14:00

Dłużnik ma zaległości z FA. Zwraca się z wnioskiem o umorzenie, powołuje się na trudną sytuację finansową (art. 30 ust. 2). Na stałe zamieszkuje w Niemczech, tam prowadzi własną działalność i tam ma rodzinę. Wierzycielka na naszym terenie.
Pan zanim wyjechał do Niemiec zamieszkiwał na naszym terenie. Do wniosku załączył oświadczenie o wydatkach, dochodach, całej sytuacji itp. ....
Pytanie czy zrobić też postępowanie z art. 30 ust. 1 - sprawdzić czy płacił a po wpłatach widać że płacił. Czy nie bo to tak naprawdę nie nasz dłużnik skoro mieszka w Niemczech?
Jak byście zrobili?
ellee
Stażysta
Od: 26 maja 2021, 10:13
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS

Napisano: 05 cze 2025, 7:38

To niestety jest twój dłużnik, ostatni adres przed wyjazdem za granice określa OWD, trudna sytuacja materialna nie może nigdy stanowić podstawy umorzenia, jest sporo wyroków sądów w tych sprawach co orzekają po tej linii. Ja zawsze sprawdzam z 30 ust. 1 czy mogę umorzyć :)
Franna
Stażysta
Od: 13 mar 2025, 12:59
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe

Napisano: 05 cze 2025, 8:01

Mam ten sam problem z wnioskiem o umorzenie, proszę mi powiedzieć jak sprawdzacie sytuacje dochodową i rodzinną??? czy idzie pracownik socjalny na wywiad ??? czy robicie ten wywiad dla dłużników z funduszu???
ucząca się
Praktykant
Od: 04 lut 2025, 10:47
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny

Napisano: 05 cze 2025, 11:56

Dzięki za odp.
Też tak myślę art. 21 par. 1 pkt 3 KPA. Poczytałam wyroki zaczynam badanie bo mój delikwent wpłaca regularnie więc działam.
ellee
Stażysta

Napisano: 05 cze 2025, 11:57

Do ucząca się:
Wzywam gościa do przedstawienia dochodów, wydatków, zobowiązań, spiszę wywiad alimentacyjny i wezmę oświadczenie majątkowe i napiszę do komornika o wpłaty.
ellee
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x