czy w każdym okresie decyzja o uchyalniu się dłuznika?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
Izka33

czy w każdym okresie decyzja o uchyalniu się dłuznika?

Post autor: Izka33 »

j.w
czy za każdym razem wydajemy decyzję o uchylaniu się dłużnika?
Alicja 1000

Re: czy w każdym okresie decyzja o uchyalniu się dłuznika?

Post autor: Alicja 1000 »

ja wydaję za każdym.
Pegii

Post autor: Pegii »

ja też za każdym.... Jednak asekuracyjnie zaznaczam, że uznaję za dłużnika alimentacyjnego w danym okresie świadczeniowym.

Dodam, że ja piszę coś takiego ..... "orzekam uznać Pana .....za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych w okresie świadczeniowym od 2014-10-01 do 2015-09-30.
Izka33

Post autor: Izka33 »

...w okresie świadczeniowym 2014-2015

a ja mam zaświadczenia komornika o alimentach za okres od 01.07.2014 do 31.12.2014 w tej sytuacji też mam pisać, że w okresie świadczeniowym 2014-2015?
alimenty egzekwowane przez komornika dotyczą dwóch okresów 2013-2014 i 2014-2015
Pegii

Post autor: Pegii »

ten okres świadczeniowy to ja sama dodaję ponieważ uważam, że tak jest bezpieczniej. Niektórzy stoją na stanowisku, że powinno się wydawać tylko jedną decyzję obowiązująca na kolejne okresy świadczeniwe. Twierdzą, że jeśli wydaje się kolejną decyzję o uchylaniu to należałoby poprzednią uchylić bo ona jest obowiązująca. Ja należę do tej grupy, która wydaje decyzję o uchylaniu w każdym okresie świadczeniowym. Jednak zabezpieczam się w ten sposób, że dodaję zwrot "uznać Pana .....za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych w okresie świadczeniowym od 2014-10-01 do 2015-09-30". W ten sposób nie muszę uchylać poprzednich decyzji.
Decyzję o uchylaniu wydajemy dla dłużnika, który nie spełnił określonych przesłanek np. nie zgłosił si na wywiad.
MARTA II

Post autor: MARTA II »

w każdym okresie świadczeniowym - mimo , że uważam , że to sprzeczne z KPA- ale pisałam do mimisterstwa w tej sprawie w 2012r i odpisało że w każdym wszystkie działamia wobec dłuznika
Ew@123

Post autor: Ew@123 »

MARTA II pisze:w każdym okresie świadczeniowym - mimo , że uważam , że to sprzeczne z KPA- ale pisałam do mimisterstwa w tej sprawie w 2012r i odpisało że w każdym wszystkie działamia wobec dłuznika
Marta a możesz dać tą odp. z ministerstwa
czy może ktoś ma linkę do komunikatu mpips w tej sprawie?
lidkaaa

Post autor: lidkaaa »

decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się wydaję raz-w następnych okresach zasiłkowych wydaję decyzję o umorzeniu postępowania w tej sprawie zgodnie z art. 105 KPA.
ABC

Post autor: ABC »

W każdym okresie zasiłkowym (gdy są przyznane świadczenia) należy podjąć stosowne działania wobec DŁ. Wynika to z art. 3 ust. 5.
ew@1

Post autor: ew@1 »

czy może ktoś ma linkę do komunikatu mpips w tej sprawie?
ODPOWIEDZ