Czy w strukturze OPS może funkcjon. placówka wsparcia dzienn
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czy w strukturze OPS może funkcjon. placówka wsparcia dzienn
Czy w strukturze OPS, w sensie pod jego zarządem może funkcjonować placówka wsparcia dziennego? Mam 2-ie odpowiedzi, że tak, ale jak to się ma do tej interpretacji dostępnej na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w zakładce aktualności https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... nnego.html Ostatnie zdania tego komunikatu brzmią "5. Ponadto od 2 stycznia 2015 r. funkcjonowanie placówki wsparcia dziennego w strukturze jednostek organizacyjnych gminy, w tym m.in. ośrodka pomocy społecznej jest niemożliwe. Należy w tej sytuacji niezwłocznie dokonać zmian organizacyjnych w zakresie dokumentów powołujących oraz statutów i regulaminów placówek wsparcia dziennego.Podstaw prawnych funkcjonowania jednostek organizacyjnych gminy należy poszukiwać w przepisach dotyczących samorządu gminnego, tj. w ustawie z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2013 r. poz. 594, z póżn. zm.) oraz w ustawie z dnia 27 sierpnia 2009 r.o finansach publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz.885, z późn. zm.)."
Re: Czy w strukturze OPS może funkcjon. placówka wsparcia dz
Witam od 1 stycznia zodnie z nowelizacją ustawy o wspiraniu rodziny placówka wsparcia dziennego może funkcjonować w strukturze ośrodka, pod warunkiem że spełnia wymogi lokalowe zgodnie z rozporządzeniem. Pozdrawiam
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ok, rozumiem, ale czytałaś co jest na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej (ostatnie zdania). Jak nie można wejść na tę stronę, to podaję zdania końcoweAnn123 pisze:Witam od 1 stycznia zodnie z nowelizacją ustawy o wspiraniu rodziny placówka wsparcia dziennego może funkcjonować w strukturze ośrodka, pod warunkiem że spełnia wymogi lokalowe zgodnie z rozporządzeniem. Pozdrawiam
"5. Ponadto od 2 stycznia 2015 r. funkcjonowanie placówki wsparcia dziennego w strukturze jednostek organizacyjnych gminy, w tym m.in. ośrodka pomocy społecznej jest niemożliwe. Należy w tej sytuacji niezwłocznie dokonać zmian organizacyjnych w zakresie dokumentów powołujących oraz statutów i regulaminów placówek wsparcia dziennego.Podstaw prawnych funkcjonowania jednostek organizacyjnych gminy należy poszukiwać w przepisach dotyczących samorządu gminnego, tj. w ustawie z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2013 r. poz. 594, z póżn. zm.) oraz w ustawie z dnia 27 sierpnia 2009 r.o finansach publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz.885, z późn. zm.)."
Bardzo proszę również o wskazanie mi miejsca w ustawie, które wskazuje na to, że zmieniła się ona tak, że taka placówka może funkcjonować w strukturze OPS
Czytałam ten komunikat sprawa faktu iż placówki nie mogą być w strukturze ośrodka dotyczy lat 2013 -2015 od stycznia 2016 zmianie ulegają przepisy prawa jak dobrze pamiętam jest to art 18 c ustawy o wspieraniu także od stycznia zmienia się zapis ustawy o pomocy społecznej który wskazuje o łączeniu instytucji pozdrawiam
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jejku faktycznie- jest to nowy artykuł, który wchodzi od 1 stycznia 2016, a ja ciapa analizuję obecną wersję ustawy, tj, tę obowiązującą do końca grudnia 2015 i patrzę a tego 18 c nie ma, a jak mi teraz podpowiedziałaś to weszłam w tym moim programie w wersję od stycznia 2016 r. i faktycznie jest napisane jak bykann123 pisze:Czytałam ten komunikat sprawa faktu iż placówki nie mogą być w strukturze ośrodka dotyczy lat 2013 -2015 od stycznia 2016 zmianie ulegają przepisy prawa jak dobrze pamiętam jest to art 18 c ustawy o wspieraniu także od stycznia zmienia się zapis ustawy o pomocy społecznej który wskazuje o łączeniu instytucji pozdrawiam

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czekaj już mam kolejne pytanie- w jaki sposób następuje to połączenie- zarządzeniem Burmistrza czy uchwałą Rady na sesji?
Oprócz Czy w strukturze OPS może funkcjon. placówka wsparcia dzienn - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
RPO konkurs 8.2
Świąteczna gorączka zakupów
Dochód rodziny, gdy dzieci są umieszczone w MOW
Rodzinne
Kontrakt socjalny
Projekt 11.2.3 włączenie społeczne
Czy wydajecie opinie na temat rodzin zastępczych?
bardzo podstawowe pytanie dot. przyznawania świadczeń
Dofinansowanie do niezbędnego sprzętu rehabilitacyjnego
PiS chroni dzieci przed pedofilami i... pomocą społeczną?
zasiłek stały a niska emerytura
Czy potrzebne oświadczenia?
Rodziny wspierające- na jakich zasadach?
empatia
Wynagrodzenia za sprawowanie opieki
Zasiłki okresowe