u nas aby nie dochodziło do takich sytuacji, podczas składania wniosku prosimy oprócz ksera dowodu osobistego i orzeczenia o niepełnosprawności, ksera ostatniej decyzji renty/emerytury. Wtedy mamy jasność kto ma taki dodatek. z KRUSu zawsze przysyłają nam chwilę wcześniej info kto będzie miał przyznany dodatek, z ZUSem trochę gorzej- zawsze po czasie, a wtedy zwroty kasy... sami raczej nie występujemy z pismami
u nas zus wcale nie pisze info o przyznaniu dodatku
ja biore oświadczenie i decyzje jak ktoś ma rentę emeryturę
zresztą osoba ktora składa wniosek już we wniosku ma pouczenie ( którego i tak nie czytają ) kiedy zasiłek się nie należy ...
a kierownika współczuje
ja na pewno bym nie dała sobie żebym spłacała coś za co nie jestem winna bo to świadczeniobiorca jest zobowiązany powiadomić organ wypłacający świadczenia o każdej zmianie w sytuacji rodziny i basta !
Pomimo, że nie ma takiego obowiązku, to u nas jest taka weryfikacje przeprowadzana z prostej przyczyny-by nie bawić sie potem w zwroty, gdyż często ludzie zgłaszają po fakcie, wiec wolimy działać zapobiegawczo a kierownika jednej forumowiczki to współczuje szczerze, nie dajcie sie tam g.n.o.i.ć.