czy wliczać jednorazowy dochód - depozyt klienta po opuszcze
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
czy wliczać jednorazowy dochód - depozyt klienta po opuszcze
Czy wliczać do dochodu jednorazowy dochód - depozyt klienta po opuszczeniu zakładu karnego?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
Re: czy wliczać jednorazowy dochód - depozyt klienta po opus
Moim zdaniem jest to zasób a nie dochód. Nawet jak rozpatrywać pod kątem dochodu to jednorazowe i utrata, więc i tak nie wliczasz.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ps
- Kontakt:
ja nie wliczam 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracą socjalną
- Kontakt:
Po kontroli. Nie wliczać. I tego co dostaje po wyjściu (pomocy finansowej) też nie wliczać
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nawet jeśli nie wliczać, to jest to zasób, którym klient dysponuje (albo raczej - znając realia - dysponował przez pierwsze dwa dni po opuszczeniu ZK), ja daję odmowy jeśli wyjdzie, że cały kilkusetzłotowy depozyt poszedł na "przyjęcie powitalne dla ziomków", zaje..ste buty, dowóz taksówką pod OPS etc (przykłady autentyczne). Żartuję - nie obchodzi mnie na co poszedł depozyt, albo środki z funduszu postpenitencjarnego - jeśli dorosły człowiek kilka dni po opuszczeniu ZK, nie mając źródła dochodu nie planuje przetrwania za otrzymaną z ZK czy sądu kasę, to tym bardziej nie widzę powodu, żeby pomoc społeczna się o niego troszczyła na wyjątkowych zasadach polegających na robieniu z nas idi.tów.kasiagops12 pisze:Po kontroli. Nie wliczać. I tego co dostaje po wyjściu (pomocy finansowej) też nie wliczać
Przy okazji: sprawdzajcie sobie u źródła jakie środki otrzymują niektórzy co bardziej wyedukowanie "absolwenci" ZK, bo to, co oni mają na świadectwie zwolnienia zazwyczaj dopiero czubek góry lodowej. Jak się dowiedziałem od kuratorów ds. karnych, już na wolności od kuratora też może dostać niewielką sumkę, o której my zazwyczaj nigdy się nie dowiemy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny w ops
- Kontakt:
Ja wliczam zawsze. Taki jeden przyszeł po zasiłek po 7 dnich od zwolnienia. Okazało się, że z depozytu otrzymał środki w wys. ok. 2700 zł, ale już je wydał (na przyjemności). Czy w takiej sytucaji należał mu się zasiłek, bo 2700 należało uznać jako jednorazowy dochód?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No właśnie nie wliczać, tylko potraktować jako zmarnowany zasób.henizk pisze:Ja wliczam zawsze. Taki jeden przyszeł po zasiłek po 7 dnich od zwolnienia. Okazało się, że z depozytu otrzymał środki w wys. ok. 2700 zł, ale już je wydał (na przyjemności). Czy w takiej sytucaji należał mu się zasiłek, bo 2700 należało uznać jako jednorazowy dochód?
Oprócz czy wliczać jednorazowy dochód - depozyt klienta po opuszcze - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Stypendium socjalne na uczelniach wyższych - zaświadczenie z
Ubezpieczenie lekarskie z MOPR.
naliczenie zmiany zasiłku stałego
decyzja o prawie do świadczeń leczniczych
dotyczy zasiłku stałego i złożenie wniosku
dotyczy świadczenia pienieżne na zakup posiłku lub żywności
Działalnosć gospodarcza a zasilek chorobowy
Przeniesienie do innego Domu Pomocy Społecznej
Może faktycznie lepiej COŚ zmienić? Przykłady.
skierowanie do domu pomocy społecznej
właściwość miejscowa a refundacja
Zasiłek stały od kiedy przyznać ?
Asystent rodziny dla jednej osoby?
Pierwszy zwiastun oprogramowania MOUS
Odpłatność w DPS jak ustalić %
nienależnie pobrane zasiłek stały