Wpłynął pierwszy wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego .
Wezwania nie odebrał , wszczęłam postępowanie o uznaniu za uchylającego się od zobowiązań , ale ustaliłam że pan wcześniej mieszkał w innej gminie ( nie mam pewności że mieszka u mnie ) ma duże kwoty do zwrotu z tytułu wypłaconego FA ale czy w takim przypadku sprawdzam czy tamta gmina wydała decyzję uznającą go za uchylającego się od zobowiązań?
w art. 5a ust. 1 pisze po otrzymaniu kolejnego wniosku,... a mój wniosek jest pierwszy
w art.5a ust. 2 W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy.
Czy jeśli ustalę ,że w obrocie prawnym jest decyzja uznająca go za uchylającego wydana przez inny organ to nie wydaję kolejnej decyzji?