czy wydaję kolejną decyzję o uznaniu za uchylającego się... - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 lip 2024, 8:32

Wpłynął pierwszy wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego .
Wezwania nie odebrał , wszczęłam postępowanie o uznaniu za uchylającego się od zobowiązań , ale ustaliłam że pan wcześniej mieszkał w innej gminie ( nie mam pewności że mieszka u mnie ) ma duże kwoty do zwrotu z tytułu wypłaconego FA ale czy w takim przypadku sprawdzam czy tamta gmina wydała decyzję uznającą go za uchylającego się od zobowiązań?

w art. 5a ust. 1 pisze po otrzymaniu kolejnego wniosku,... a mój wniosek jest pierwszy
w art.5a ust. 2 W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy.

Czy jeśli ustalę ,że w obrocie prawnym jest decyzja uznająca go za uchylającego wydana przez inny organ to nie wydaję kolejnej decyzji?
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 02 lip 2024, 8:35

My nie ustalamy czy dłużnik gdzieś w Polsce miał już wydaną decyzję o uznaniu za uchylającego, po prostu robimy swoje z ustawy po otrzymaniu wniosku o podjęcie działań. Najważniejsze to pilnować, czy jesteście organem właściwym dłużnika przy awizowanych przesyłkach
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 02 lip 2024, 9:07

,,Najważniejsze to pilnować, czy jesteście organem właściwym dłużnika przy awizowanych przesyłkach,,

Jak pilnować ?
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 02 lip 2024, 10:07

Tu było też to zapytanie
dec-uznajaca-za-dluznika-207324986
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43