śmierć DA, - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 02 lip 2024, 9:26

Witam, w FA jestem zupełnie zielona. Dostałam postanowienie od komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego z urzędu, w uzasadnieniu jest data śmierci dłużnika 31.07.2023r. W teczce znalazłam postanowienie od komornika z sierpnia 2023 o zawieszeniu postępowania + zgon 31.07.2023
Od 2018 roku nie wypłacamy już FA. Co teraz powinnam zrobić po kolei ?
milaś
Stażysta
Od: 12 lip 2023, 10:10
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 02 lip 2024, 9:57

Jeżeli dłużnik ma u nas zadłużenie to w systemie ustawiam datę zgonu, robię wydruk zadłużenia do tej daty i do księgowości postanowienie o wygaszeniu zadłużenia (postanowienie wysyłam również do wiadomości komornika).
Mantra
Praktykant
Od: 28 cze 2024, 12:57
Zajmuję się: FA/ŚR i inne

Napisano: 02 lip 2024, 10:22

Mantra pisze:
02 lip 2024, 9:57
Jeżeli dłużnik ma u nas zadłużenie to w systemie ustawiam datę zgonu, robię wydruk zadłużenia do tej daty i do księgowości postanowienie o wygaszeniu zadłużenia (postanowienie wysyłam również do wiadomości komornika).
1. ustawienie daty zgonu- czyli wchodze na dłużnika, operacje, ustaw date śmierci.
I tam jest data śmierci- to wiadomo, ale jest jeszcze data WYGASZENIA i DECYZJI. Jakie daty tam wpisać ?
2. wydruk zadłużenia- do daty śmierci ? jak ją zrobić ?
3. postanowienie o wygaszeniu zadłużenia- jak zrobić ?
Bardzo dziękuje za pomoc
milaś
Stażysta

Napisano: 02 lip 2024, 10:48

milaś pisze:
02 lip 2024, 10:22
Mantra pisze:
1. ustawienie daty zgonu- czyli wchodze na dłużnika, operacje, ustaw date śmierci.
I tam jest data śmierci- to wiadomo, ale jest jeszcze data WYGASZENIA i DECYZJI. Jakie daty tam wpisać ?
Bardzo dziękuje za pomoc
1. Dokładnie tak:) Data zgonu i wygaszenia taka sama, datę decyzji ustawiam na dzień, w którym robię postanowienie o wygaszeniu.
2. Kwotę zadłużenia do wygaszenia generuje mi system sam jak już ustawię datę zgonu.
3. do Księgowości daję:

Postanowienie
o wygaszeniu zadłużenia

Na podstawie art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2023 r., poz. 1993),

postanawiam

wygasić zadłużenie (imię i nazwisko dłuznika), powstałe z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego w łącznej wysokości ..... zł oraz z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej w łącznej wysokości ..... zł.

Uzasadnienie

Zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów – w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego należności powstałe z tytułu wypłacanych świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz zaliczki alimentacyjnej - wygasają.
Mając na uwadze powyższe, w związku ze zgonem w dniu ...... r. dłużnika alimentacyjnego, Pana ..........., PESEL .........., należało wygasić zobowiązania ww. wobec Skarbu Państwa z tytułu wypłaconych osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego w łącznej wysokości ........... zł, w tym należność główna- ..........zł i odsetki w wysokości ........ zł oraz z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej w łącznej wysokości ........ zł, z czego należność główna stanowi kwotę .......... zł.
.
Zgodnie z powyższym stanem faktycznym i prawnym orzeczono jak w sentencji.

To daję tez do wiadomości do komornika prowadzącego postępowanie.
Mantra
Praktykant

Napisano: 02 lip 2024, 11:24

Mantra pisze:
02 lip 2024, 10:48
milaś pisze:
02 lip 2024, 10:22
Mantra pisze:
Bardzo dziękuje za pomoc
1. Dokładnie tak:) Data zgonu i wygaszenia taka sama, datę decyzji ustawiam na dzień, w którym robię postanowienie o wygaszeniu.
2. Kwotę zadłużenia do wygaszenia generuje mi system sam jak już ustawię datę zgonu.
3. do Księgowości daję:

Postanowienie
o wygaszeniu zadłużenia

Na podstawie art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2023 r., poz. 1993),

postanawiam

wygasić zadłużenie (imię i nazwisko dłuznika), powstałe z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego w łącznej wysokości ..... zł oraz z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej w łącznej wysokości ..... zł.

Uzasadnienie

Zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów – w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego należności powstałe z tytułu wypłacanych świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz zaliczki alimentacyjnej - wygasają.
Mając na uwadze powyższe, w związku ze zgonem w dniu ...... r. dłużnika alimentacyjnego, Pana ..........., PESEL .........., należało wygasić zobowiązania ww. wobec Skarbu Państwa z tytułu wypłaconych osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego w łącznej wysokości ........... zł, w tym należność główna- ..........zł i odsetki w wysokości ........ zł oraz z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej w łącznej wysokości ........ zł, z czego należność główna stanowi kwotę .......... zł.
.
Zgodnie z powyższym stanem faktycznym i prawnym orzeczono jak w sentencji.

To daję tez do wiadomości do komornika prowadzącego postępowanie.

Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc. xx
Postanowienie o wygaszeniu zadłużenia robi sie jakoś w systemie ?
milaś
Stażysta

Napisano: 02 lip 2024, 11:44

W systemie wygasza jak ustawisz datę zgonu dłużnika. Samo postanowienie piszę w Wordzie.
Mantra
Praktykant

Napisano: 02 lip 2024, 11:51

Mantra pisze:
02 lip 2024, 11:44
W systemie wygasza jak ustawisz datę zgonu dłużnika. Samo postanowienie piszę w Wordzie.
:D
milaś
Stażysta

Napisano: 02 lip 2024, 12:57

My piszemy zwykłe pismo do Księgowej o wygaszeniu
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 03 lip 2024, 9:03

A czy musze mieć akt zgonu ? czy wystarczy mi otrzymane postanowienie od komornika w którym jest nr aktu zgonu i data zgon ?
milaś
Stażysta

Napisano: 03 lip 2024, 10:02

Pobierz PESEL z programu i już masz potwierdzoną datę zgonu
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU