czy wydajecie decyzję w sprawie opłaty wniesionej zastępczo przez gminę z tyt. pobytu mieszkańca w DPS? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 lis 2012, 14:35

Otrzymałam rachunek z DPS - do zapłaty część kosztów pobytu za mieszkańca w DPS, której nie uregulował. Ma wydaną decyzję o opłacie w wysokości 70 % dochodu. Z obowiązku wniesienia opłaty się nie wywiązał. DPS obciążył brakującą kwotą OPS. Zastanawiam się, czy ponieść opłatę na podstawie rachunku czy należy zmienić decyzję o odpłatności w ten sposób, że w w wysokości ...... opłatę za x wnosi gmina. Jak praktykujecie. Proszę o wskazówki.
~Ola

Napisano: 15 lis 2012, 15:54

Nie możesz naliczyć wyższej odpłatności, niż wynika z przepisów (70%). Z jakiego powodu nie dopłacił do DPS? Jaka to była kwota? Jeśli niewielka, to możecie żądać od niego zwrotu z pozostałych 30%, a rachunek od DPS trzeba zapłacić. Mieliśmy podobny przypadek, z renty ściągane było zadłużenie komornicze. Czekamy na spłatę długu w całości i kiedy już mieszkanka będzie otrzymywała świadczenie w pełnej wysokości, zażądamy zwrotu.
~Ola

Napisano: 16 lis 2012, 13:03

Odpłatność nie jest wyższa niż 70 % tylko mieszkaniec jej nie wniósł. Zamieszkał w DPS pod koniec miesiąca, a na początku miesiąca otrzymuje swoje świadczenie. W momencie zamieszkania był już bez środków finansowych. Dlatego zalega z opłatą za miesiąc. Poza tym ma potrącenia komornicze więc nie może z \"pozostałych\" 30 % uregulować należności, bo fizycznie nie ma już żadnych środków. Wiem, że będziemy występować na drogę postępowania egzekucyjnego po wniesieniu opłaty zamiast niego. Moje pytanie dotyczyło czegoś innego :-) ... decyzji.
~Ola

Napisano: 11 sty 2013, 14:59

A czy możesz wydać pieniądze bez wydania decyzji ?
~Krysia

Napisano: 13 sty 2013, 19:51

bez decyzji, na podst.noty księgowej lub faktury. Wynika to z ustawy o pomocy społ. Praktycznie nie do ściągnięcia od klienta ale żądać od niego musisz.
~mańka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x