Otrzymałam rachunek z DPS - do zapłaty część kosztów pobytu za mieszkańca w DPS, której nie uregulował. Ma wydaną decyzję o opłacie w wysokości 70 % dochodu. Z obowiązku wniesienia opłaty się nie wywiązał. DPS obciążył brakującą kwotą OPS. Zastanawiam się, czy ponieść opłatę na podstawie rachunku czy należy zmienić decyzję o odpłatności w ten sposób, że w w wysokości ...... opłatę za x wnosi gmina. Jak praktykujecie. Proszę o wskazówki.
Nie możesz naliczyć wyższej odpłatności, niż wynika z przepisów (70%). Z jakiego powodu nie dopłacił do DPS? Jaka to była kwota? Jeśli niewielka, to możecie żądać od niego zwrotu z pozostałych 30%, a rachunek od DPS trzeba zapłacić. Mieliśmy podobny przypadek, z renty ściągane było zadłużenie komornicze. Czekamy na spłatę długu w całości i kiedy już mieszkanka będzie otrzymywała świadczenie w pełnej wysokości, zażądamy zwrotu.
Odpłatność nie jest wyższa niż 70 % tylko mieszkaniec jej nie wniósł. Zamieszkał w DPS pod koniec miesiąca, a na początku miesiąca otrzymuje swoje świadczenie. W momencie zamieszkania był już bez środków finansowych. Dlatego zalega z opłatą za miesiąc. Poza tym ma potrącenia komornicze więc nie może z \"pozostałych\" 30 % uregulować należności, bo fizycznie nie ma już żadnych środków. Wiem, że będziemy występować na drogę postępowania egzekucyjnego po wniesieniu opłaty zamiast niego. Moje pytanie dotyczyło czegoś innego ... decyzji.
bez decyzji, na podst.noty księgowej lub faktury. Wynika to z ustawy o pomocy społ. Praktycznie nie do ściągnięcia od klienta ale żądać od niego musisz.
Oprócz czy wydajecie decyzję w sprawie opłaty wniesionej zastępczo przez gminę z tyt. pobytu mieszkańca w DPS? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również: