Osoba przebywająca w DPS ma zajęcie komornika z emerytury . DPS przysłał mi wywiad aby Gmina więcej płaciła za jej umieszczenie. Uważam,że nie jesteśmy zobowiązani płacić więcej za umieszczenie w DPS. Może ktoś miał taki przypadek ? Poradźcie proszę co robić.?
A z jakiego tytułu ten komornik ? Jeżeli alimenty, to trzeba odliczyć mu od dochodu i automatycznie wzrosnie odpłatność gminy. Jeżeli nie są to alimenty, tylko kredyty lub co innego to mieszkaniec ma pecha.
U mnie część gmin które kierują zadłużonych klientów obniża decyzję odpłatności płacą np 60% dochodu , a część wnosi zastępczo za mieszkańca po nocie obciążeniowej z Dps.
Na tym etapie Gmina nie powinna płacić więcej.
Również podzielam zdanie, że takie są wyroki Sądów.
Mieszkaniec w DPS ma zapewnione wszystkie podstawowe potrzeby bytowe, socjalne, więc jak mu nie zostaje na papierosy to nie musi palić. Gorzej gdy odpłatnośc jest wyższa niż mu zostaje po \"komorniku\".
W momencie kiedy mieszkaniec będzie miał zaległości w płatnościach, Gmina powinna wnosić opłate zastępczą, a potem dochodzić zwrotu od mieszkańca. Ale to jest szereg procedur, upomnień, tytułów wykonawczych, którymi pracownicy socjalni nie powinni się zajmować ! OD tego są Księgowi i Kierownicy !!!!!!!!!!!!!!!!! Czyż nie tak ?
Moglibyście podać dokładnie numer takiego typu wyroku. szukam od jakiegoś czasu i nie mogę trafić na ten właściwy Moja sprawa jest o tyle skomplikowana, że niedopłata powstała w wyniku obciążenia komorniczego emerytury mieszkańca dps o co nie zostało ujęte w wywiadach, które otrzymywaliśmy z dps. Zaległości rosły z każdym miesiącem, klient zmarł w maju. O tym, że są zaległości dowiedzieliśmy się w lipcu i od tego czasu \"wymieniamy\" się pismami z dps, który twierdzi, że zastepczo powinniśmy to uregulować, a my sie oczywiście z tym nie zgadzamy. Dodam jeszcze, że klient miał możliwość płacenia wymaganych 70% od całości dochodu, nawet po zajęciu komorniczym zostawały mu jeszcze jakieś środki.
Ale jak nie mogło zostać ujęto to w wywiadzie sporządzonym przez DPS. Przeciez jak jest rewaloryzacja, decyzja ZUS, KRUS powinna znaleźć się w wywiadzie. A na takiej decyzji zawsze pisze jakie są obciążenia.
My wysyłamy noty obciążeniowe za mieszkańców którzy nie uregulowali pełnych 70% do 10 następnego miesiąca , są to mieszkańcy z obciążeniami komorniczymi ale również tacy którzy nie chcą płacić ani złotówki za pobyt - niestety Dps nie ma możliwości egzekwowania tej odpłatności. Gmina powinna wnosić opłatę zastępczą, a potem dochodzić zwrotu od mieszkańca.
Maciek - nie zostało ujęte bo była przekserowywana \"stara\" decyzja
11111111 - ok ale nota obciążeniowa nie powinna być wystawiona też na podstawie jakiejś decyzji? A czy można wydać decyzję na osobę, która nie żyje? Raczej nie... Dalej to wiem, że możemy dochodzić zwrotu i ostatecznie będzie bez rezultatu bo klient nie miał żadnej rodziny ani majątku.
Maciek - pomawiam prośbę - masz namiary na te wyroki sądów?