czy wypłacać dalej fundusz? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 maja 2024, 14:55

Komornik przekazał nam pieniądze wyegzekwowane od dłużnika. Wpłata pokryła w całości należności dłużnika, część kwoty zwróciłam komornikowi, bo wpłacił za dużo. Dzwoniłam pdo niego pytać się czy wystawi mi zaświadczenie, że egzekucja jest skuteczna. Powiedział, że dłuznik ma jeszcze zaległości wobec wierzycielki i dopóki ich nie spłaci, to nie wystawi mi zaświadczenia o skuteczności egzekucji i mam nadal płacić fundusz wierzycielce. Na pewno powinno tak być? Przecież teraz wszystkie nadpłaty od komornika będą szły do wierzycielki, a ona przecież nie może nic brać od komornika jeśli pobiera fundusz. Co mam teraz zrobić z tym fundusze?
monika32
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 16:15
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Napisano: 16 maja 2024, 16:37

Fundusz wypłacasz dalej, wierzyciel nie powinien przyjmować pieniądze. Nic nie zrobisz bez zaświadczenia o tym, że egzekucja jest skuteczna.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 17 maja 2024, 12:20

Wierzyciel może przyjmować pieniądzę, bo nienależnie pobrane powstaną wtedy, gdy zostaną przekazane niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28. A jeżeli obecnie nie posiada zadłużenia z FA i ZA to w dalszej kolejności jest wierzyciel i może je przekazywać. Dalej płacisz FA. Tak jest wg mnie...
martagops
Stażysta
Od: 13 kwie 2021, 11:18
Zajmuję się: FA ŚR

Napisano: 17 maja 2024, 12:32

Też tak uważam, że płacisz dalej, ale monitoruj, bo jeśli wypłacisz FA a Pani dostanie po wypłacie FA to będą nienależne. Jak na razie wszystko jest zgodnie z kolejnością
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 17 maja 2024, 13:48

ol@bog@ pisze:
17 maja 2024, 12:32
Też tak uważam, że płacisz dalej, ale monitoruj, bo jeśli wypłacisz FA a Pani dostanie po wypłacie FA to będą nienależne. Jak na razie wszystko jest zgodnie z kolejnością
Czyli jeśli wypłacam 900 zł wierzycielce, komornik będzie mi przekazywał 1000 zł co miesiąc to te 100 zł, które zostaną i zwrócę komornikowi może je przyjąć wierzycielka? Nie rozumiem o co chodzi, że jeśli dostanie po wypłacie FA to nienależne? Załóżmy, że komornik przekaże jej pieniądze 20.05, a wypłata FA jest 22.05 to wtedy ma nienależne czy nie?
monika32
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 16:15
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Napisano: 20 maja 2024, 8:22

W okresie, w którym osoba uprawniona otrzymuje świadczenia z funduszu alimentacyjnego, z kwoty uzyskanej z egzekucji od dłużnika alimentacyjnego organ prowadzący postępowanie egzekucyjne zaspokaja w następującej kolejności:
- FA - do ich całkowitego zaspokojenia,
- ZA - do ich całkowitego zaspokojenia,
- należności wierzyciela alimentacyjnego - do ich całkowitego zaspokojenia,

Jeżeli aktualnie FA jest całe spłacone, ZA jest całe spłacone, to komornik zgodnie z kolejnością powyżej może wypłacić wierzycielce i nie ma nienależnych, bo przekazał zgodnie z kolejnością.

22 maja wypłacasz FA, i zapewne komornik to wie, bo zrobione jest przyłączenie oraz harmonogram wypłat, więc jeśli po tej dacie wierzycielka otrzyma, to komornik przekazał już niezgodnie z kolejnością i są nienależne.

Oczywiście wszystko to co powyżej pod warunkiem że nadal jest bezskuteczna egzekucja.
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x