zgon dłużnika - wypłacany FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 maja 2024, 15:06

Witam. Co w sytuacji gdy dłużnik zmarł, a my wypłacamy FA? Co należy zrobić z decyzją? Bo to, że postępowanie zostanie umorzone przez Komornika już wiem, tylko co z decyzją w programie? Ktoś mógłby pomóc krok po kroku?
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Napisano: 21 maja 2024, 8:06

Uchylasz decyzję przyznającą FA, bo zmarła osoba zobowiązana do alimentacji. Jeśli wypłacono świadczenia po śmierci dłużnika (wiadomo czasem informacja dociera z opóźnieniem), to trzeba zrobić dla wierzyciela wszczęcie postępowania i żądać nienależnie pobranych świadczeń. U mnie w takim przypadku wierzyciel po odebraniu decyzji, pisze z miejsca wniosek o umorzenie bo nikt nie wiedział, że dłużnik zmarł itp. Kierownik jednostki wyraża zgodę, robię umorzenie należności. Wiem pokręcone ale tak kazali mi robić po jednej kontroli.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 21 maja 2024, 14:26

A jak uchylić decyzję w programie?
zombi
Referent

Napisano: 22 maja 2024, 8:14

Ja pracuję z programem SYGNITY, więc tylko za to mogę się wypowiedzieć. Trzeba wejść w listę wszystkich decyzji. Wyszukać decyzję. Następnie na pasku menu [u góry okienka], wybieramy *operacje* i dalej decyzja uchylająca. Potem musimy już tylko uzupełnić. Podstawę prawną, uzasadnienie, powód uchylenia. Zatwierdzić, wydrukować. I to wszystko. Skoro FA masz wypłacany to wcześniej musisz zrobić wszczęcie postępowania, dla strony przesłać i po odebraniu odczekać 7 dni. A i oczywiście, profilaktycznie w programie wstrzymać wypłatę na planie wypłat decyzji aby przypadkowo nie poszła do wypłaty, wiadomo jak jest czasem się człowiek zakręci.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 23 maja 2024, 7:58

MadJack pisze:Ja pracuję z programem SYGNITY, więc tylko za to mogę się wypowiedzieć. Trzeba wejść w listę wszystkich decyzji. Wyszukać decyzję. Następnie na pasku menu [u góry okienka], wybieramy *operacje* i dalej decyzja uchylająca. Potem musimy już tylko uzupełnić. Podstawę prawną, uzasadnienie, powód uchylenia. Zatwierdzić, wydrukować. I to wszystko. Skoro FA masz wypłacany to wcześniej musisz zrobić wszczęcie postępowania, dla strony przesłać i po odebraniu odczekać 7 dni. A i oczywiście, profilaktycznie w programie wstrzymać wypłatę na planie wypłat decyzji aby przypadkowo nie poszła do wypłaty, wiadomo jak jest czasem się człowiek zakręci.
A czy mogłabym prosić wzór takiego wszczęcia postępowania? Jestem nowa w funduszu, a to pierwszy taki mój przypadek, nie mam nigdzie takich wzorów. I wzór decyzji uchylajacej tez bym bardzo prosiła. Dziękuję serdecznie za pomoc. Tez mam SYGNITY:)
zombi
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x