dłużnik ma bieżące alimenty 900 zł miesięcznie. Wpłacał do komornika 500 zł miesięcznie. Komornik odpisał na pismo, że w okresie ostatnich 6 miesięcy odnotowano wpłaty między 400 a 420 zł (wpisał w piśmie wpłaty przekazane wierzycielowi). Jak mam liczyć 50%, wpłaty dłużnika czy to co przekazywał komornik? Czy interesuje mnie to, że komornik policzył koszty komornicze i dał wierzycielce mniej czy po prostu ważne że dłużnik płacił 50% z 900 zł?
w ustawie masz zapis " dłużnik alimentacyjny, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niżej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów."
jeśli komornik napisał ci, ze płacił mniej niż 50% to czego się tu czepiać? ciebie interesuje czy były wpłaty nie mniej niż 50% kwoty zasądzonych alimentów
Nie mam na zaświadczeniu informacji o wpłatach tylko o kwocie jaką przekazal wierzycielowi, mam 500 zł wpłaty na konto od dłużnika (potwierdzenie mam od dłużnika) i z tej kwoty komornik przekazał wierzycielowi 420 zł (czyli wpłata 500, 420 wierzyciel reszte wziął komornik). Nie czepiam się chidzi o interpretacje zapisu bo ja rozumiem ze się wywiązał bo płacił te 50% ale mam watpliwosci
Dłużnik musi płacić co najmniej 50% kwoty zasądzonych alimentów i dłużnik nie ma wpływu na to jak to rozliczy komornik - ja to interpretuję tak.
Komornik powinien napisać ile wyegzekwował od dłużnika albo przesłać kartę rozliczeniową dłużnika