czy wystarczy adnotacja do teczki - kwota śp - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 05 sty 2018, 11:01

No przecież już pisałam krótko bez górnolotnych słów...... WSZCZYNAMY POSTĘPOWANIE otwierając teczkę lub klikając w programie w opcję klienta..... nie powiadamiamy teczki ,że ją otworzymy :lol: :lol: :lol:
Już chyba prościej się nie da....
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 05 sty 2018, 11:05

de Charette pisze:czyli wszczynasz postępowanie bez wszczęcia.
no nie, wszczynam postępowanie nie zawiadamiając o nim stronę ;)
jak pisałem wcześniej, wszczęcie = proces myślowy a nie papierek :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 sty 2018, 11:11

wszczęcie - rozpoczęcie procesu myślowego to kuriozum. Rozumiem, że jak nie masz zwolnienia z obowiązku zawiadomienia Strony to informujesz o procesie myślowym....

Popatrz dokładnie na przepis, żaden przepis nie zwalnia cię z wszczęcia. Zwalnia cię z obowiązku zawiadomienia o wszczęcia. A to jest różnica.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2018, 14:19

To może ja.
Jak wysyłasz do strony pismo, to zawiadamiasz o wszczęciu. Czyli siedzisz sobie i myślisz: muszę Kowalskiej zmienić decyzję na świadczenie pielęgnacyjne. I wysyłasz do niej zawiadomienie, że już wszczęłaś postępowanie w tej sprawie. Twoje pismo do niej tego postępowania nie wszczyna, tylko informuje, że już jest wszczęte. A jak nie musisz powiadamiać strony, to nie wysyłasz pisma, ale postępowanie jest wszczęte i tak.
Zawiadomienie o wszczęciu postępowania jest tylko informacją dla świadczeniobiorcy: robię coś w twojej sprawie, możesz się przyjść poprzyglądać.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39

Napisano: 05 sty 2018, 14:24

pomijając już logikę waszych postów to zwracam uwagę nie tylko na zasady prowadzenia postępowania, ale również na to, że Strona ma prawo wglądu do akt i w aktach winna być informacja o wszczęciu (które mamy obowiązek robić- odsyłam po raz kolejny do ustawy), a nie informacja o procesie umysłowym lub otworzeniu teczki. rozumiem, że za każdym razem jak otwieracie teczkę to wszczynacie postępowania a jak wam się włącza proces umysłowy to prawie jak wydanie decyzji.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2018, 14:42

Wydaje mi się, że intencją art. 32 ust. 1 b jest raczej to, że strona nie musi składać wniosku, niż to, że mamy sobie w teczkę wpinać kartki z informacją, że postępowanie w sprawie zmiany decyzji zostało wszczęte. Można sobie w metrykę równie dobrze wpisać "wszczęcie postępowania" i już.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 05 sty 2018, 14:52

krótkie pytania:
1. czy ustawodawca zwolnił nas z konieczności wszczęcia postępowania przed wydaniem decyzji? Napisał, że zmiana decyzji nie wymaga wszczęcia, czy napisał, że wszczęcie robi się z urzędu?

2. czy ustawodawca zwolnił nas z konieczności zawiadomienia Strony z otwarcia teczki/włączenia procesu umysłowego, czy zwolnił nas z obowiązku zawiadomienia o wszczęciu?

3. na czym polega wszczęcie postępowania? Na otworzeniu teczki/włączeniu procesu umysłowego?

Ja jestem w stanie zrozumieć, że wam się nie chce. Jestem w stanie zrozumieć, że w sumie to nic się nie stanie jak tego wszczęcia nie będzie, ale przestańcie wciskać kity.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2018, 14:54

Ja się dopapierzam:) Kontrola jak się nie będzie miała do czego doczepić, to się do byle czego przyczepi.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 05 sty 2018, 14:56

1) Ustawodawca kazał nam podjąć czynności bez czekania na wniosek strony.
1) O tym, że podjęliśmy czynności strona nie musi być zawiadomiona.
3) Na podjęciu czynności zmierzających do wydania decyzji,
Zofia
Podinspektor

Napisano: 05 sty 2018, 15:08

1. odpowiedź nieprawidłowa. Ustawodawca kazał nam wszcząć postępowanie z urzędu:
art. 32 ust. 1b. Wszczęcie postępowania w sprawie zmiany decyzji ustalającej prawo do świadczeń rodzinnych na korzyść strony, w zakresie zmiany wysokości świadczeń, następuje z urzędu.

2. Zgadza się nie musi, ale musimy tę czynność podjąć - czytaj wszcząć o czym mówi wskazany powyżej art. Zauważ, że nie jest napisane - wydaje decyzje bez wszczęcia, tylko robi wszczęcie z urzędu i nie powiadamia o tym Strony. Sobie takie wszczęcie w aktach musisz zostawić.

3. ciekawa koncepcja, ale nie do końca prawidłowa. Czy normalnie zawiadamiasz stronę o otwarciu teczki lub włączeniu procesu umysłowego?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x