czy występujecie do gmin,urzędów za petentów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 lut 2014, 12:36

Podpowiedzcie mi proszę bo mój prawnik stoi na stanowisku że powinniśmy za petenta wystąpić do wszystkich urzędów on wystarczy że złozy wniosek (powołuje się na KPA).Napiszcie mi proszę czy u was wszyscy członkowie rodziny składają oświadczenia czy tylko wnioskodawca?
~Basia

Napisano: 05 lut 2014, 12:43

Kpa stosujemy w sprawach nieuregulowanych w naszych ustawach, które przecież stanowią o obowiązkach wnioskodawców.
~OPS

Napisano: 05 lut 2014, 12:45

w ustawie jest ze osoba ubiegająca się ma obowiązek złożyć wniosek wraz z wymaganymi ustawowo dokumentami - jeśli tego nie zrobiła wzywasz ją do dostarczenia w/w dokumentów i w pouczeniu informujesz o konsekwencjach nie uzupełnienia w terminie ;))
~nowa2

Napisano: 05 lut 2014, 12:54

znowu jakiś niedouczony radca prawny co miesza pracownikom w głowach
~ludek

Napisano: 05 lut 2014, 13:01

dokładnie, jeżeli ustawa by nie stanowiła że jak złoży wniosek bez dokumentów to pozostaje bez rozpatrzenia to było by się nad czym zastanawiać
~Gosia

Napisano: 05 lut 2014, 13:08

Basiu jeśli chodzi Tobie o zaświadczenie z gminy w której jest zameldowana z informacją, że tam nie złożyła wniosku to jest to nasz obowiązek.
~:)

Napisano: 05 lut 2014, 13:15

czytam opinie i ... art 220 KPA Gops sam powinien złożyć np poprzez epuap wniosek na skrzynkę podawczą innego podmiotu
~Basia

Napisano: 05 lut 2014, 13:19

a gdzie w ustawie jest napisane że wymagane jest zaswiadczenie z gminy w której wnioskodawca jest zameldowany o nie ubiaganiu się tam o zasiłek!! Przecięz na wniosku jest oswiadczeni i to ma wystarczyć
~xxxx

Napisano: 05 lut 2014, 14:30

Chyba by im się całkiem poprzewracało w głowach. I tak narzekają, że \"tyle wypełniania\", mimo tego, że wszystko im zaznaczam ołówkiem. W ustawie jest wyraźnie napisane, że ma złożyć wniosek z dokumentami, a w razie braku- wezwanie do uzupełnienia i wniosek bez rozpatrzenia.
~Ewa

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x