Mam pytanko: Wyrównuję SP od listopada, Pani wnioskuje o składki społeczne i zdrowotne (nie miała ubezpieczenia) Wyrównać społeczne a zdrowotne dać od lutego czy należy wyrównać obie? Jak Wy robicie?
pani nie moze wnioskowac o skladki:) my takiego swiadczenia nie przyznajemy..jesli przyznajesz SP i osoba,ktorej je przyznajesz nie podlega ubezpieczeniu z innego tylu (zdrowotnemu) i nie ma 25 lat ubezpieczenia spel. - to masz obowiazek ja zglosisc do ubezpieczen z taka data z jaka przyznalas SP i odpowadzic skladki
Pani nie ma męża i korzysta z opieki zdrowotnej prywatnie. U nas wypełnia się oświadczenia w związku z tym czy się chce składek przy świadczeniu, czy nie. Czyli rozumiem że jak ją zgłaszam od listopada to spokojnie wyrównuję i społeczne i zdrowotne tak? Pytałam bo trochę bez sensu jest równanie zdrowotnych wstecz i byłam ciekawa jak robicie u siebie:)
Ja robię tak: przy wyrównaniu zgłaszam do ubezpieczenia społecznego od miesiąca przyznania świadczenia w tym przypadku od listopada. Wyrejestrowanie ze społecznych od 01.02 i zgłoszenie do społecznych i zdrowotnej od 01.02. Za miesiące od listopada do stycznia zerówki.
tylko weź oświadczenie ze za okres od listopada do końca stycznia była ubezpieczona zdrowotnie z innego tytułu i nie wnioskuje o ubezpieczenie za ten okres