Czy wysyłać wniosek do UW?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR, SR, CP
- Kontakt:
Czy wysyłać wniosek do UW?
Witam wszystkich,
Proszę, poratujcie mnie. Czy dobrze myślę, że w przypadku złożenia wniosku na 500 plus - ojciec dziecka przebywa za granicą, jego miejsce zamieszkania jest nieznane i ma zasądzone alimenty, to nie wysyłam tego wniosku do UW? Matka sprawuje opiekę nad dziećmi i przebywają w Polsce.
Proszę, poratujcie mnie. Czy dobrze myślę, że w przypadku złożenia wniosku na 500 plus - ojciec dziecka przebywa za granicą, jego miejsce zamieszkania jest nieznane i ma zasądzone alimenty, to nie wysyłam tego wniosku do UW? Matka sprawuje opiekę nad dziećmi i przebywają w Polsce.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Św- referent
- Kontakt:
Re: Czy wysyłać wniosek do UW?
Mam taką samą sytuację, wniosek co roku przekazuję do wojewody. UW ustalił koordynacje, pomimo oświadczenia matki dziecka, że nie wie nic o jego ojcu, a w jaki sposób to ustalili to nie wnikałam...
-
- Praktykant
- Kontakt:
I w tym przypadku ojciec też ma zasądzone alimenty?zebra717 pisze: 10 paź 2019, 9:24 Mam taką samą sytuację, wniosek co roku przekazuję do wojewody. UW ustalił koordynacje, pomimo oświadczenia matki dziecka, że nie wie nic o jego ojcu, a w jaki sposób to ustalili to nie wnikałam...
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
koordynacja może mieć miejsce, ale jak nigdy nic nie było wysyłane a strona oświadczy, że nie wie gdzie jest to nie ma co wysyłać
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Praktykant
- Kontakt:
Czyli na pewno wiem, że musi oświadczyć, ze nie zna adresu zamieszkania ojca, ale dalej nie wiem, czy wysyłać wniosek, czy nie...
Może jeszcze ktoś się wypowie?

-
- Stażysta
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
w WUW mówili, że powinien być wysłany taki wniosek. Nalezy "podejść psychologicznie" do wnioskodawcy i wyciagnąć informacje. Nawet jeśli ostatni adres przebywającego jest np. z przed 5 lat to podać go i wysłać żeby tylko znaleźli punkt zaczepienia. 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Św- referent
- Kontakt:
Tak, ojciec dziecka ma zasądzone alimenty, a od niedawna również jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Co urząd to robią inaczej...KaKa4321 pisze:I w tym przypadku ojciec też ma zasądzone alimenty?zebra717 pisze: 10 paź 2019, 9:24 Mam taką samą sytuację, wniosek co roku przekazuję do wojewody. UW ustalił koordynacje, pomimo oświadczenia matki dziecka, że nie wie nic o jego ojcu, a w jaki sposób to ustalili to nie wnikałam...
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Byłam na szkoleniu i powiedzieli że mimo iż ojciec dziecka ma zasądzone alimenty i nie są razem to i tak wysyłamy do urzędu wojewódzkiego. Najlepsze jest to że jeżeli matka nie pracuje w Polsce a ojciec dziecka pracuje za granicą to w Polsce matce się nie należy mimo iż to ona sprawuje opiekę ... tyko że wtedy zagranica płaci matce .. mam parę takich osób... jest dobrze wtedy kiedy matka w Polsce pracuje to ona otrzyma a jeżeli nie... od nas nie dostanie, bo pierwszeństwo zgodnie z umową ma państwo w którym płacone są podatki .. ot politykazebra717 pisze: 11 paź 2019, 7:22Tak, ojciec dziecka ma zasądzone alimenty, a od niedawna również jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Co urząd to robią inaczej...KaKa4321 pisze:I w tym przypadku ojciec też ma zasądzone alimenty?zebra717 pisze: 10 paź 2019, 9:24 Mam taką samą sytuację, wniosek co roku przekazuję do wojewody. UW ustalił koordynacje, pomimo oświadczenia matki dziecka, że nie wie nic o jego ojcu, a w jaki sposób to ustalili to nie wnikałam...

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
wracając do tematu to jeszcze urząd powiedział że jeżeli była zona nie wie gdzie przebywa , nie płaci alimentów to idzie do sądu ( nie pamiętam jaki dział ) zgłasza to a oni już tam Go znajdą... miałam taka babeczkę ( z funduszu miała decyzje odmowną ze względu na dochód) i odnalazła delikwenta który nie płacił jej alimentów wiec zgłosiła to w sądzie a wtedy dany tzw. komornik z np Niemiec dopada i teraz już jej wpływają alimenty a przy okazji już wie gdzie przebywa ... czy chciał nie chciał nawet zaległe spłaca... ( akurat dłużnik był we Francji )
Oprócz Czy wysyłać wniosek do UW? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Ograniczenie władzy rodzicielskiej - rodzina zastępcza
wniosek co z odmową
WNIOSEK ZŁOŻONY A RODZINA WYJECHAŁA
Poratuje ktoś wzorem decyzji odmownej dla cudzoziemca?
niepoprawny zbiór centralny
Problem z wysyłaniem powiadomień
Rodzina z Ukrainy
jakie dokumenty wysłać do UW???
wniosek elektroniczny osoba zgłasza że zmieniła miejsce zamieszkania
Zwrot wniosku z UW - brak danych do ustalenia koordynacji
Zbiór centralny twarda walidacja kod terytorialny
Pilne, Do Pana Tomka Sygnity
informacja do innej gminy a lista wypłat - Sygnity
Decyzja rozłożenie na raty zobowiązania
SYGNITY jak wydac informacje na okres, w którym nie ma koordynacji
PILNE!!Ukrainka, mąż ma wizę i jest kierowcą za granicą