Czy z tym załacznikiem ZKDR-04 jest wszystko w porządku? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 cze 2018, 11:22

Witajcie. W obiegu prawnym funkcjonuje załącznik do wniosku o Kartę Dużej Rodziny "Informacja o osobach, które będą mogły wyświetlać kartę elektroniczną na swoich urządzeniach mobilnych". Powiedzcie proszę - oświećcie mnie- po co są aż 4 rubryki na "dane rodzica lub małżonka rodzica, który będzie mógł wyświetlać na swoim urządzeniu mobilnym kartę osoby, której dotyczy oświadczenie"? Czy można mieć czworo rodziców??? :D No bo według mnie mogą to być góra 2 osoby ( rodzic+rodzic lub rodzic+ małżonek rodzica). A jedna gdy matka/ojciec zmarł lub jest nieznany.
Agata23
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 23:29
Zajmuję się: św, FA

Napisano: 12 cze 2018, 12:29

dziecko ma dwoje rodziców, a rodzice mogą mieć małżonków
np. ojciec dziecka
żona ojca
matka dziecka
mąż matki :)
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2018, 18:14

gopsianka pisze:dziecko ma dwoje rodziców, a rodzice mogą mieć małżonków
np. ojciec dziecka
żona ojca
matka dziecka
mąż matki :)
Gopsianko, ale jeżeli dziecko ma ojca to nie może mieć jednocześnie małżonka matki, bo albo ma ojca (rodzica) albo małżonka matki (nie-rodzica. To dalej 2 a nie 4 osoby. I tak samo jak ma matkę czyli rodzica to nie może małżonki ojca :? Czyż nie?
Agata23
Stażysta

Napisano: 12 cze 2018, 18:21

Inne pytanie odnośnie elektronicznej wersji KDR: W przypadku gdy dzieci nie mają maila i telefonów bo są jeszcze małe czy rodzic może podać we wniosku u wszystkich członków rodziny swojego maila i numer telefonu żeby otrzymać i wyświetlać wszystkie karty na swoim telefonie?
Agata23
Stażysta

Napisano: 13 cze 2018, 9:35

Agata23, ja miałam taki przypadek: Pan złożył u mnie wniosek na dziecko, które mieszka ze swoją matką i jej mężem w mojej gminie. Pan mieszka w innej gminie, ma drugą żonę i z nią dwoje dzieci, a zatem jest ojcem trójki dzieci. W miejscu swojego zamieszkania Pan złożył wniosek w swojej gminie o przyznanie kart dla swojej żony i dwójki dzieci, a u mnie wystąpił o kartę dla trzeciego dziecka. W załączniku
ZKDR-04 wymienił siebie, swoją obecną żonę, matkę dziecka i jej obecnego małżonka :) Trochę to zakręcona sytuacja, ale i takie się zdarzają :)
A co do Twojego drugiego pytania: jeśli dzieci nie mają swoich telefonów, wówczas wnioskodawca może podać swój telefon i mail u wszystkich członków rodziny i będzie mógł wyświetlac wszystkie karty na swoim tel.
gopsianka
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 cze 2018, 10:28

Kurczę to wychodzi na to, że obecna żona pana może na swoim tel. wyświetlać kartę nieswojego dziecka. No nie wiem....
Co do drugiego pytania to fajne rozwiązanie z tym jednym numerem tel i mailem.
Agata23
Stażysta

Napisano: 13 cze 2018, 10:56

Agata, też uważam że to głupie rozwiązanie, ale załącznik jest jaki jest :( i wychodzi na to że jest taka możliwość :(
gopsianka
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2018, 10:30

W kwestii załącznika i udostępniania karty rodzicom to wniosek ma 4 puste pola, ponieważ istnieje taka możliwość, że dziecko będzie miało 4 rodziców. Nie oznacza to jednak, że z tej możliwości trzeba korzystać. To urzędnik ma sprawdzić i zadecydować czy kartę konkretnej osobie można udostępnić. Zawsze podczas rozpatrywania sprawy można dla części udostępnień wydać decyzję odmowną.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x