Czy zmieniać decyzję o odpłatności?

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
Martex
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Czy zmieniać decyzję o odpłatności?

Post autor: Martex »

W miesiącu grudniu 2012 r. wydałam decyzję kierującą osobę do zamieszkania w DPS. U nas w OPS jest taka praktyka, że przy decyzji o skierowaniu wydajemy od razu decyzję o odpłatności (zastanawiam się czy to dobrze, ale to jest już inny problem, który możemy ewentualnie w przyszłości zmienić). Ale do sedna: sprawa jest taka, że klientka dopiero teraz zamieszkała w DPS, bo teraz dopiero jest miejsce. Z przeprowadzonego obecnie wywiadu środwisk. wynika, że zmianie uległ jej dochód (wiadomo- po drodze waloryzacja emerytur i rent itd). Pytanie jest takie: zmiana dochodu tejże osoby nie przekroczyła 10 % kryterium dochodowego osoby samotnej w odniesieniu do decyzji z grudnia 2012 r. Czy w takim razie mam nie zmieniać jej odpłatności za pobyt w DPS, czy może ustalić faktycznie na nowo bo przecież dopiero teraz zamieszkała w DPS, czyli właściwie dopiero teraz korzysta ze świadczenia niepieniężnego, jakim jest zamieszkiwanie w DPS. Patrz art. 106 ust. 3b ustawy o pomocy społecznej.
Proszę o poradę.
~dps

Re: Czy zmieniać decyzję o odpłatności?

Post autor: ~dps »

zmień jak się odwoła to zrobisz jak każe SKO
~KS

Post autor: ~KS »

zmienic bo od grudnia 2012 była w 2013 r waloryzacja świadczenia, tj zmiana sytuacji dochodowej osoby
~Agnieszka

Post autor: ~Agnieszka »

generalnie jak nie przekroczyło 10% to nie musisz robić zmiany.
~Pela

Post autor: ~Pela »

Powinno być 2 decyzje
-o skierowaniu
-o odpłatności
~m-la

Post autor: ~m-la »

zgadzam się z w/w
~nana