Odświeżam wątek, bo mam taki sam problem.
Przekopałam Lex'a w poszukiwaniu odpowiedzi i wyroków, i zauważyłam, że zmieniła się narracja w tym zakresie.
Kiedyś, na wszystkich szkoleniach / wyrokach /itp. mówili, że nie zmieniamy wstecz, bo ze względu na konstytutywny charakter decyzji, może ona wywierać wyłącznie skutki ex nunc, czyli na przyszłość. Teraz widzę, że możliwa jest zmiana decyzji wstecz, od zaistnienia stanu faktycznego (jak w przytoczonym powyżej uzasadnieniu wyroku).
Mam taką sytuację...
W kwietniu br. otrzymaliśmy wywiad z DPS'u w związku z waloryzacją świadczeń z ZUS mieszkańca. W wywiadzie pojawiła się też informacja, że od listopada 2023 r. mieszkaniec nie posiada dodatku pielęgnacyjnego i świadczenia uzupełniającego - sprawa w odwołaniu.
I teraz oczekuje się od nas zmiany decyzji ustalającej odpłatność za DPS wstecz, obejmującej ten okres w roku ubiegłym. Moja pierwsza myśl - nie ma takiej opcji, bo nie zmieniamy wstecz.
Druga - tu już się zastanawiam, dlaczego mieszkaniec ma ponosić konsekwencje tego, że pracownik w DPS nie powiadomił nas o tej zmianie odpowiednio wcześnie (wiadomo też z jakim opóźnieniem działa ZUS), a mieszkaniec jako osoba nieporadna życiowo (choć nieubezwłasnowolniona) nie pamiętał o konieczności informowania o każdej zmianie.
I do tego ta "nowa" interpretacja...
Jak robicie w swoich OPS'ach w takich sytuacjach? A może ktoś z Was był ostatnio na szkoleniu i wspominano o zmianach w interpretacji przepisów dotyczących zmian decyzji wstecz?
Przecież taką sytuację można też odnieść do zasiłków - klient sobie przypomni, że kilka miesięcy temu zmienił mu się dochód i będzie oczekiwał wyrównania np. zasiłku stałego.
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam