czy zobowiązujecie do zarejestrowania w pup? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 16 paź 2017, 8:24

a kto tak interesująco szkolił?
Czy istnieje jakaś przesłanka, która uniemożliwia zarejestrowanie takiej osoby w PUP jako poszukującej pracy? Czy istnieje jakaś przesłanka, która uniemożliwia takiej osobie podjęcie pracy? Czy istnieje jakaś przesłanka, by taka osoba (bez wyroku sądowego zwalniająca ją z obowiązku lub zmniejszająca wysokość alimentów) była zwolniona z regulowania pełnej swojej należności?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2017, 8:37

Mam wrażenie, że się nie rozumiecie.
Zarejestrować jako BEZROBOTNY - nie, ale jako POSZUKUJĄCY PRACY - jak najbardziej.
Wg ustawy to nie to samo.
Tak na marginesie - renciści nie mogą pracować? Przecież w Polsce co drugi pracuje. :lol:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2017, 8:41

Szkolił m.in. Mazurkiewicz (powiedział, że jeżeli mamy dokumenty potwierdzające niezdolność do pracy to nie zobowiązujemy). Inna szkoląca Pani twierdziła, że rejestrowanie takich osób jako poszukujących pracy mogłoby skutkować odbieraniem przez ZUS renty.
Patka1
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 9:23
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 paź 2017, 8:48

"Szkolił m.in. Mazurkiewicz (powiedział, że jeżeli mamy dokumenty potwierdzające niezdolność do pracy to nie zobowiązujemy)".
chyba jedynie możemy dyskutować o całkowitej niezdolności do pracy. Ale tutaj też się nasuwają wątpliwości. Od obniżenia/zniesienia obowiązku w takich wypadkach jest sąd.

"Inna szkoląca Pani twierdziła, że rejestrowanie takich osób jako poszukujących pracy mogłoby skutkować odbieraniem przez ZUS renty".
zabiłbym bym śmiechem
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2017, 11:49

osobiscie uwazam ze jak ktos jest niezdolny do pracy i pobiera z tego tytułu rentę to nie nalezy go zobowiązywac do rejestracji jako poszukujacy pracy, to dopiero jest smieszne, mam nadzieje ze pajace z wiejskiej to zmienią, chociaz malo prawdopodobne, szkoda słow...
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2017, 13:52

a jak ktoś jest częściowo niezdolny do pracy?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2017, 20:26

rok temu wysłałam wniosek o aktywizację do PUP czy teraz po wywiadzie również mogę wysłać?
ops-ops
Stażysta
Od: 11 sty 2016, 14:26
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2017, 7:43

myślę, że nie....
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 paź 2017, 8:21

Patka1 pisze:Szkolił m.in. Mazurkiewicz (powiedział, że jeżeli mamy dokumenty potwierdzające niezdolność do pracy to nie zobowiązujemy). Inna szkoląca Pani twierdziła, że rejestrowanie takich osób jako poszukujących pracy mogłoby skutkować odbieraniem przez ZUS renty.
Wypadałoby tylko powiedzieć: przestań jeździć do takich szkolących
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny