mam podobny problem. mieszkanka DPS sprzedała nieruchomość za 30000,00zł żeby wyremontować swój dom rodzinyy, do którego chciałaby wrócić. OPS chce chce kwotę uzyskaną ze sprzedaży nieruchomości rozliczyć na 12 miesiecy i ustalić opłatę za pobyt w DPS. W konsekwencji kobieta na stracić zasiłek stały i przeznaczyć około 21000,00 złna oplate za pobyt w DPS. za 9000, 00zł nie wyremntuje domu. do tej pory obie nieruchomości niszczały i nikomu nie przeszkadzało, że jest to marnotrawienie majątku. Kiedyś zaś miałam sytuację, gdy mieszkaniec sprzedał dom wraz z działką za o wiele większą kwotę i nikt nie chciał ustalić opłaty za pobyt w DPS od tej kwoty. Pieniądze zostały przeznaczone na alkohol. Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że art.8 pkt 12 UoPS jest bardzo niesprawiedliwy. Osoba która uzyskała dochód w kwocie30 000zł poniesie w ciągu roku koszty związane z utrzymaniem w DPS około21tys., zaś ktoś kto sprzedał nieruchomość za 100 tyś ok 22 tys. I nie ma tu znaczenia na co świadczeniobiorca przeznaczy pozostałe pieniądze, zmarnotrawi czy poprawi swoją sytuację. Rozmawiałam na ten temat z Panem z Ministerstwa, ale on nie widzi problemu...Może jest ktoś jeszcze komu definicja dochodu sprawia problemy i uniemożliwia faktyczną pracę socjalną. kontakt do mnie
[email protected].