Proszę o pomoc! - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 sty 2021, 20:38

Cześć,

mam ogromną prośbę, od niedawna zajmuje się dodatkami mieszkaniowymi i szczerze mówiąc ręce opadają, zwłaszcza jak przychodzi się do pracy i wszystko trzeba zrozumieć samemu, mam wiele pytań, liczę, że jakaś dobra dusza odpowie chociaż na tyle ile może (niektóre wypowiedzi na forum są niejednoznaczne lub przestarzałe), a w dodatku szykują się ponoć zmiany...

Jeżeli chodzi o DE:
1. Czy w przypadku, gdy ktoś ma wstrzymany DM (poinformował zarządca) to DE jest również wstrzymywane?

Jeżeli chodzi o DM:
1. Czynsze są przyrównywane do stawki gminnej w spółdzielniach, wspólnotach i wszelkich prywatnych właścicielach, którzy np. wynajmują domki jednorodzinne? Nie są przyrównywane natomiast gminne mieszkania.
Czyli np. Jeżeli ktoś ze spółdzielni wynajmuje mieszkanie, to przyjmujemy czynsz wystawiony przez spółdzielnię + to co płacone jest wynajmującemu i to przyrównujemy do stawki gminnej? Tak samo w wspólnotach?
2. Co w przypadku, gdy osoba nie ma faktury za prąd z jakiejkolwiek przyczyny. Czy dajecie stawkę średnią? Naliczacie 0? Może każecie mu napisać oświadczenie jakie ma kwh?
3. Czy od wydatków, które ktoś ponosi odejmujecie śmieci, jeżeli osoba poda w oświadczeniu, że mieszka u niej 5 osób, a płaci śmieci za 7, to odejmujecie śmieci za te dwie osoby?
4. W przypadku przyrównywaniu do stawki gminnej po prostu rozpisujecie to na wniosku, czy też dajecie jakąś notatkę pod wniosek?

To są te najbardziej problematyczne pytania. Przepraszam za te głupie, ale w obliczu nadchodzących zmian potrzebuje jak najszybciej je wyjaśnić...
Kineska
Praktykant
Od: 05 sty 2021, 20:20
Zajmuję się: DM

Napisano: 06 sty 2021, 0:40

Kineska pisze:
05 sty 2021, 20:38
Jeżeli chodzi o DE:
1. Czy w przypadku, gdy ktoś ma wstrzymany DM (poinformował zarządca) to DE jest również wstrzymywane?
Nie ma przepisu, który by legalizował wstrzymywanie DE, a zatem: nie.
Kineska pisze:
Jeżeli chodzi o DM:
1. Czynsze są przyrównywane do stawki gminnej w spółdzielniach, wspólnotach i wszelkich prywatnych właścicielach, którzy np. wynajmują domki jednorodzinne? Nie są przyrównywane natomiast gminne mieszkania.
Tak. Oczywiście nawet w mieszkaniach gminnych lepiej "kontrolnie" przejrzeć opłaty i porównać ze stawką gminną. Wiesz jak jest, zarządcy, nawet w gminie, stosują różne metody, żeby wyciągnąć więcej od najemców. Niby tak nie powinno być, ale widziałam takie przypadki.
Kineska pisze:
Czyli np. Jeżeli ktoś ze spółdzielni wynajmuje mieszkanie, to przyjmujemy czynsz wystawiony przez spółdzielnię + to co płacone jest wynajmującemu i to przyrównujemy do stawki gminnej? Tak samo w wspólnotach?
Tak. Myślę, że liczenie odstępnego, ale jedynie do wysokości stawki gminnej, jest najuczciwsze.
Kineska pisze:
2. Co w przypadku, gdy osoba nie ma faktury za prąd z jakiejkolwiek przyczyny. Czy dajecie stawkę średnią? Naliczacie 0? Może każecie mu napisać oświadczenie jakie ma kwh?
Generalnie jeżeli ktoś ma prąd, powinien dostarczyć fakturę. Nie istnieją żadne okoliczności legitymizujące niemożność dostarczenia faktury. Niemniej - jeśli naprawdę wszystkie sposoby zawiodą - oświadczenie o wysokości ceny 1kWh brutto powinniśmy honorować.
Kineska pisze:
3. Czy od wydatków, które ktoś ponosi odejmujecie śmieci, jeżeli osoba poda w oświadczeniu, że mieszka u niej 5 osób, a płaci śmieci za 7, to odejmujecie śmieci za te dwie osoby?
Ja odejmowałam te śmieci za nadliczbowe osoby. Nie widziałam sensu wliczać czegoś, co osoba płaci, chociaż NIE MUSI. Bo przecież nie ma problemu zgłosić u zarządcy, że 2 osoby nie zamieszkują. No ale niektóre SKO na pewno będą innego zdania, niż ja.
Kineska pisze:
4. W przypadku przyrównywaniu do stawki gminnej po prostu rozpisujecie to na wniosku, czy też dajecie jakąś notatkę pod wniosek?
Ja bazgrałam wyliczenia długopisem na wydruku od zarządcy. Wcześniej ołówkiem, ale SKO nie lubi ołówków. ;) W sumie się z tym zgodzę.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 06 sty 2021, 22:51

Bardzo dziękuję za odpowiedź, bardzo mi pomogłaś, choć nadal nie bardzo jestem w stanie zrozumieć dodawania czynszu z umowy najmu do wydatków.
Przecież dwie osoby mogą się skrzyknąć, aby sobie nawzajem wynająć mieszkanie (jeżeli mają mały czynsz), aby te co niby będą sobie płacić zostało wliczone i nawet jak zostaną przyrównane do stawki gminnej, to wyjdą na plus.
Przyrównanie rozumiem w przypadku prywatnych właścicieli, ale w przypadku spółdzielni to jest dziwne...
Głównie sugeruje się tym wyrokiem:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/2B3C589EAF
Czy faktycznie ustawodawca nie ująłby tego jako "wydatki ponoszone z umowy najmu" czy coś podobnego, gdyby chciał, żeby faktycznie to było wliczane?
Zwłaszcza, że na części szkoleń odbywających się w przeszłości wskazane było, aby takich czynszów nie dodawać...
Kineska
Praktykant

Napisano: 07 sty 2021, 3:59

Cóż, w ustawie mamy sporo niejasności, sporo niewyjaśnionych przypadków, względem których musimy często postępować kierując się dobrą lub złą wolą, intuicją, lub jakimiś innymi nadprzyrodzonymi zdolnościami. ;)
Obliczanie wydatków z uwzględnieniem odstępnego, ale nie wyżej, niż wynosi stawka gminna, myślę, nie niesie za sobą jakiegoś większego ryzyka oszustw - stawki gminne na ogół są dość niskie i raczej niewielka tylko część odstępnego może zostać uwzględniona w wydatkach. Dla mnie - sugerowana przeze mnie opcja jest po prostu uczciwsza. Niektórzy naprawdę płacą dużo odstępnego, po 500, 800, 1000 zł. Trochę większy dodatek nie jest w moim mniemaniu niczym złym.
Niemniej... możesz absolutnie nie wliczać odstępnego i... relatywnie też będzie dobrze. Każdy w dodatkach wypracowuje sobie jakieś swoje zasady: jedni z nas wliczają dodatek pielęgnacyjny, inni nie. Różnic w postępowaniu poszczególnych działów dodatków mieszkaniowych w Polsce jest dużo więcej i powiem szczerze, że mnie to zatrważa, no ale nie jest to naszą winą, że władza ustawodawcza nie potrafi w tak prostej sprawie jak dodatki napisać porządnej ustawy, bez niejasności. I my, i SKO, i sądy mielibyśmy wówczas mniej roboty. Nasza ustawa to bubel, nie zapominajmy.
Również w odniesieniu do wyroków WSA - pamiętaj, że nie są to dla nas w żaden sposób wyroki wiążące. Możemy je potraktować jedynie jako ciekawostkę, albo inspirację. Jeden WSA orzeknie tak, inny inaczej.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2021, 5:17

Witam... Krwawa!!!! ja widzę, że ktoś tu również nie może spać... czyżby przez dodatki, dopłaty do dodatków, dodatki wstecz.. hi! Pozdrawiam!

ale odnośnie tematu:
czy do stawek komunalnych porównujecie również wydatki typu: woda, ścieki, śmieci, centralne ogrzewanie, ciepła woda (tzw. licznikowe)?
czy tylko czynsz z umowy najmu (odstępne) plus koszty zarządu, koszty remontowe?

ja rozumiem wodę i ścieki można porównać, bo jest uchwała, śmieci - jest uchwała, ale ogrzewanie? praktycznie każdy blok ma inną stawkę.

Pytam, bo do tej pory porównywałam ze stawkami komunalnymi tylko czynsz i te koszty zarządu i remontowe,
Natomiast wydatki tzw. licznikowe, przyjmowałam tak jak podał zarządca lub z faktury. Jednak na szkoleniu Pan prowadzący powiedział, że wszystkie składniki należy porównać. Natomiast dostałam materiały z ministerstwa o dopłacie do czynszu, przykłady wyliczeń, no i jest mowa o porównaniu do stawek komunalnych ale tylko czynszu, a nie wydatków licznikowych. Hmmm????

Powiedzcie jak Wy to robicie, bo po tylu latach w DM okazuje się, że wiem ze nic nie wiem! echhh…
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2021, 9:17

Hello, hello... ano z tym spaniem faktycznie różnie u mnie bywa. :)

Co do tematu - ja porównywałam tylko czynszowe rzeczy (czynsz, fundusz rem., eksploatacja, etc.), wody, ścieków, śmieci, czy centralnego ogrzewania nigdy nie porównywałam, brałam jak leci. Teraz też już nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Dziękuję bardzo! ;)
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2021, 12:58

Dziękuję Krwawa za ogromne wsparcie. Od początku mam problem z tą ustawą i faktycznie jest wiele niejasności, ale bardzo mi pomogłaś!
Kineska
Praktykant

Napisano: 08 sty 2021, 22:56

o dodatek mieszkaniowy już się staram od lat, bez żadnego problemu warunek jednak jest obniżka czynszu, jesli zaś chodzi o dodatek energetyczny dopiero co zaczęłem, także nie mam w tym doświadczenia.

Jeszce się nie spotkałem z czymś takim jak zawieszenie dodatku, można podobno pisać pismo w sprawie odwołania, tyle tylko
andrzejno
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 16 lip 2016, 20:30
Zajmuję się: renta
Yahoo Messenger: [email protected]
Facebook: andrzej.nowak.250964

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x