Czynsz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 13 sty 2021, 12:10

Ira pisze:
13 sty 2021, 11:19
Fantomas pisze:
12 sty 2021, 14:23
U mnie Gosia jest inaczej. Spółdzielnia czy wspólnota mieszkaniowa zawsze wypełnia wniosek i to na jej konto przekazuje dodatki a nie na właściciela mieszkania.
Fantomas - u mnie to samo... Nigdy dodatku mieszkaniowego nie wypłacano właścicielowi (jeśli osoba wynajmowała od niego mieszkanie), tylko zarządcy. I co? Robiliśmy to źle?
Wg mnie robimy dobrze. Nadal tak będę robił a byłem na wielu szkoleniach. Ten art. który przytoczył Kris mówi tylko o tym że wydatki za mieszkanie może potwierdzać na oświadczeniu inna osoba uprawniona do pobierania należności, inna niż zarządca domu.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 13 sty 2021, 12:38

Fantomas pisze:
13 sty 2021, 12:10
Ira pisze:
13 sty 2021, 11:19
Fantomas pisze:
12 sty 2021, 14:23
U mnie Gosia jest inaczej. Spółdzielnia czy wspólnota mieszkaniowa zawsze wypełnia wniosek i to na jej konto przekazuje dodatki a nie na właściciela mieszkania.
Fantomas - u mnie to samo... Nigdy dodatku mieszkaniowego nie wypłacano właścicielowi (jeśli osoba wynajmowała od niego mieszkanie), tylko zarządcy. I co? Robiliśmy to źle?
Wg mnie robimy dobrze. Nadal tak będę robił a byłem na wielu szkoleniach. Ten art. który przytoczył Kris mówi tylko o tym że wydatki za mieszkanie może potwierdzać na oświadczeniu inna osoba uprawniona do pobierania należności, inna niż zarządca domu.
Uff... dziękuję, uspokoiłeś mnie :)
Ira
Stażysta
Od: 10 kwie 2019, 11:01
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i Karty Dużej Rodziny

Napisano: 13 sty 2021, 15:07

to co pisze Kris77 wejdzie w życie od 1 lipca 2021 ale i tak zarządca może potwierdzić wniosek jak do tej pory
mari
Praktykant
Od: 05 paź 2017, 11:42
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne,stypendia szkolne

Napisano: 13 sty 2021, 20:46

Przytoczony przeze mnie art. 7a obowiązuje od 5.01.2021 r. do 30.06.2021 r. - sprawdźcie w Lexie. Do tej pory my też wypłacaliśmy dodatki mieszkaniowe zarządcy domu a nie właścicielowi lokalu. Pod koniec grudnia brałem udział w szkoleniu z panem Mazurkiewiczem i w ramach szkolenia miałem możliwość 10 minut rozmowy telefonicznej z nim. Jednoznacznie wskazał, że w przypadku najmu lokalu dodatek mieszkaniowy powinien być przekazywany właścicielowi a nie zarządcy, bowiem to najemcę z wynajmującym (a nie z zarządcą) łączy stosunek cywilnoprawny.
Poza tym przeczytajcie sobie dokładnie art. 11 ustawy o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa - jest tam definicja innej osoby pobierającej należności za lokal mieszkalny - ten art. wejdzie w życie 1.07.2021 r. (art. 11 pkt 7 lit f - o ile dobrze pamiętam)
Kris77
Praktykant
Od: 30 gru 2020, 17:42
Zajmuję się: DM

Napisano: 14 sty 2021, 9:30

Kris77 pisze:
13 sty 2021, 20:46
Przytoczony przeze mnie art. 7a obowiązuje od 5.01.2021 r. do 30.06.2021 r. - sprawdźcie w Lexie. Do tej pory my też wypłacaliśmy dodatki mieszkaniowe zarządcy domu a nie właścicielowi lokalu. Pod koniec grudnia brałem udział w szkoleniu z panem Mazurkiewiczem i w ramach szkolenia miałem możliwość 10 minut rozmowy telefonicznej z nim. Jednoznacznie wskazał, że w przypadku najmu lokalu dodatek mieszkaniowy powinien być przekazywany właścicielowi a nie zarządcy, bowiem to najemcę z wynajmującym (a nie z zarządcą) łączy stosunek cywilnoprawny.
Poza tym przeczytajcie sobie dokładnie art. 11 ustawy o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa - jest tam definicja innej osoby pobierającej należności za lokal mieszkalny - ten art. wejdzie w życie 1.07.2021 r. (art. 11 pkt 7 lit f - o ile dobrze pamiętam)
"7a. Informację o wysokości przyznanego dodatku mieszkaniowego oraz o okresie, na jaki został on przyznany, doręcza się zarządcy budynku albo innej osobie pobierającej należności za lokal mieszkalny.
7b. Przez inną osobę pobierającą należności za lokal mieszkalny należy rozumieć w szczególności właściciela lokalu mieszkalnego, wynajmującego albo posiadacza samoistnego.",

To jest tylko definicja innej osoby pobierającej należności za lokal. Gdzie jest napisane że jej trzeba przekazywać dodatek? Bo ja wyraźnie widzę wyraz "albo". Wybacz ale ja będę robił po staremu. Zgodnie z art 8 ust 1:

"Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca."
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 14 sty 2021, 11:36

Kris77 pisze:
13 sty 2021, 9:54
Weźcie proszę pod uwagę treść art.7a ustawy o dodatkach mieszkaniowych, który obowiązuje od 05.01.2020 r.
"1. Osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy do wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego załącza pisemne oświadczenie osoby uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, innej niż zarządca domu, potwierdzające następujące informacje zawarte we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego:
1) adres zamieszkania wnioskodawcy,
2) wskazanie nazwy i adresu zarządcy domu albo innej osoby uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny,
3) określenie tytułu prawnego do lokalu mieszkalnego,
4) informacje o powierzchni użytkowej lokalu, w tym o łącznej powierzchni pokoi i kuchni oraz o powierzchni zajmowanej przez wnioskodawcę w przypadku najmu albo podnajmu części lokalu,
5) informacje dotyczące technicznego wyposażenia zajmowanego lokalu mieszkalnego o:
a) sposobie ogrzewania lokalu (wyposażenie w centralne ogrzewanie),
b) sposobie przygotowywania ciepłej wody użytkowej (wyposażenie w centralną instalację ciepłej wody),
c) instalacji gazu przewodowego,
d) łącznej kwocie wydatków na lokal mieszkalny za ostatni miesiąc

- o ile informacji tych nie potwierdził zarządca domu we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, nie jest wymagane potwierdzenie zarządcy domu we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego."
W przypadku najmu lokalu od osoby fizycznej dodatek mieszkaniowy lub dodatek z dopłatą do czynszu powinien być przekazany właścicielowi lokalu (wynajmującemu) a nie zarządcy domu.
Co zaś do czynszu - uważam, że nie przeliczamy go do stawki bazowej obowiązującej w gminie (przy obliczaniu dopłaty).
....o ile informacji tych nie potwierdził zarządca domu we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego.....rozumiem, ze jezeli zarzadca potwierdzi te informacje na wniosku juz tego oświadczenia nie trzeba skladac. Roznie bywa, ze albo zarzadca nie chce potwierdzic...wiec wtedy oswiadczenie wlasciciela lokalu jest wystarczajace.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x