Czynsz dla lokalu mieszkalnego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 04 mar 2015, 13:10

Witam, jestem nowa w temacie dodatków mieszkaniowych. Proszę o podpowiedź. Czy dla osoby zamieszkującej w lokalu mieszkalnym stanowiącym jej własność, powinnam liczyć czynsz z art. 6 ust. 6 uodod.? Nadmieniam że osoba nie jest obciążana czynszem, jedynie ma podpisaną odrębną umowę na dostarczenie wody, odprowadzenie ścieków, ogrzewanie mieszkania we własnym zakresie.
1EWA123

Napisano: 04 mar 2015, 14:03

Czynsz (niem. Zins – 'podatek', 'dzierżawa', od łac. census – 'wycena') – prawna nazwa świadczenia należnego z tytułu najmu lub dzierżawy. Wartość czynszu może być ustalona w pieniądzach lub naturze (np. owoce z sadu). Czynsz z założenia jest świadczeniem okresowym. Dawniej, i obecnie w niektórych znaczeniach, nazywany tenutą.

Jako „czynsz” potocznie (nieprawidłowo) określa się także świadczenia uiszczane przez członków spółdzielni mieszkaniowej na jej rzecz i przez właścicieli mieszkań na rzecz wspólnot mieszkaniowych, które są opłatami eksploatacyjnymi i partycypacją spółdzielcy lub właściciela w kosztach utrzymania nieruchomości oraz spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej.
slawko
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 6:30
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2015, 16:19

Czy ma ktoś dla mnie dobrą radę ??
1EWA123

Napisano: 04 mar 2015, 16:22

przy właścicielu domu jednorodzinnego przyjmujesz jedynie wode ścieki śmieci nic więcej - jak sam sobie grzeje wode i ciepło (to jest CO etażowe) to liczymy ryczałty
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2015, 20:22

a czy przy wlascicielu domu jednorodzinnego na wydatki skladaja sie oplaty za nieczystosci plynne,smieci,i czy wliczamy stawke za 1m ustalona dla zasobow miejskich ??mieszkanie jest wyposazone w instalacje wodno kanalizacyjna z lazienką
nowy 82

Napisano: 05 mar 2015, 8:47

o to wnioskodawca jakiś bamber . bo nawet łazienkę ma ....... a czytałeś mój powyższy wpis ? WODA ŚCIEKI ŚMIECI nic więcej .......
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 11:07

Lokal mieszkalny 31,3 m2, rodzina liczy 5 osób, dochód z 3 m-cy 7977,94 zł. wydatków brak za miesiąc w którym złozyli wniosek. Czynszu za lokal również nie ma. Czy powinnam im tylko ryczałt za brak c.o., c.w. i gazu naliczyć ??
1EWA123

Napisano: 05 mar 2015, 12:15

jak mam rozumieć wydatków brak ? ....... jeśli wydatki ponoszone są za dłuższy okres niż 1 miesiąc przeliczane są na miesiąc ...... np woda za kwartał to dzielisz ostatni posiadany rachunek przez delikwenta na 3 i przyjmujesz jako wydatki. Niedopuszczalne jest "karanie" wnioskodawcy za to że miał pecha i rachunek przyszedł o miesiąc za wcześnie ......
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 13:00

Ja też tak myślałam, ale po szkoleniu z Panią Ochocką dowiedziałam się że przyjmujemy tylko wydatki za miesiąc w którym składany jest wniosek i nic nie dzielimy.
1EWA123

Napisano: 05 mar 2015, 13:57

oj ci szkoleniowcy .......... nie jedną decyzję mi przez Bajowa SKO uwaliło .... ja tak jak powiedziałem od samego początku robię i jest dobrze ..... wystarczy wziąć to na logikę że nikt nie będzie czekał z wnioskiem aż mu wodę czy ścieki zafakturują za pół roku ...... Co mogę Ci poradzić zadzwoń że sobie do swojego SKO i dowiedz się jak do tego podejdą bo przecież oni będą odwołanie rozpatrywać i będziesz mieć "czystą piłkę"
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x