Powracam z pytaniem o prawidłowe dane na polisie? Kto jest ubezpieczający a kto ubezpieczony? a jeśli ubezpieczeni to osoby fizyczne, to ubezpieczający jednostka budżetowa czy Gmina? Czy ktoś podpowie jak jest prawidłowo? Czy w tym przypadku, tak jak w wynagrodzeniach, może nie obowiązuje centralizacja vat?
U nas w obu pozycjach jest GOPS....nie wiem czy to dobrze
dzięki za odpowiedź
ja poprzednio robiłam gminę i jednostkę, ale ostatnio mam tylko jednostkę, a ubezpieczeni to osoby fizyczne z AOON, albo jadący do teatru, bo jako CUS organizujemy taki wyjazd. Raz pytałam panią ze szkolenia z VAt i ona tak zasugerowała, że polisy nie podlegają jakby pod centralizacje vatu, ale prawniczka to nie doradziła nic i dlatego pytam tu na forum..
Doszłam do wniosku, że bezpiecznie wpisywać Gminę zarówno jak ubezpieczający jak i ubezpieczony (chyba, że ubezpieczonymi są osoby fizyczne), gdyż w broszurach o centralizacji vat doczytałam, że najważniejsze są dane Gminy, jej nazwa, adres i NIP, a co do danych jednostki: "nie ma przeszkód aby faktury zawierały dodatkowo dane jednostki organizacyjnej". Gdyby polisy nie podlegały pod vat, to mogłyby być tylko dane jednostki, ale skoro są zwolnione z vat, to czyli pod centralizację podlegają, czyli muszą być dane gminy.
Jeśli się mylę, to proszę mnie sprostować.