moje sko uwali zwrot jeśli nie uchylę wstecznoteev pisze:Decyzja o zwrot
moje sko uwali zwrot jeśli nie uchylę wstecznoteev pisze:Decyzja o zwrot
Nie wierzę...moje sko uwali zwrot jeśli nie uchylę wstecz
No to uwierz. Tylko z tego powodu uchylili mi decyzję o zwrocie i przekazali do ponownego. Potem rozmawiałam z tą babką z SKO i tak kazała robić. Uchylić w danym okresie, dopiero potem postępowanie zwrotowe. Sprawa dotyczyła starych okresów zasiłkowych, dwa okresy wstecz.noteev pisze:Nie wierzę...moje sko uwali zwrot jeśli nie uchylę wstecz
1) Jeśli decyzji nie ma w obrocie prawnym, to jak ją można uchylać?
2) Jeśli decyzja byłaby w obrocie, to chyba nie ma takiego SKO w Polsce, które kazałoby uchylać decyzję wstecz, bo to niezgodne z prawem.
I OSK 535/08na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych uchylenie lub zmiana decyzji przyznającej świadczenie rodzinne nie może nastąpić z mocą wsteczną[...]
W sytuacji, gdy upłynął już okres na jaki świadczenie zostało przyznane,[...] brak jest podstaw do uchylenia lub zmiany w trybie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, decyzji przyznającej świadczenie. W takim wypadku zastosowanie znajduje już tylko materialnoprawna instytucja zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.
II SA/Op 374/05Decyzja wydana na podstawie powołanego przepisu [art. 32.1] jest decyzją konstytutywną, a zatem może orzekać o utracie prawa do świadczenia rodzinnego lub o zmianie wysokości pobieranego dotychczas świadczenia dopiero na przyszłość.
I OSK 535/08na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych uchylenie lub zmiana decyzji przyznającej świadczenie rodzinne nie może nastąpić z mocą wsteczną[...]
W sytuacji, gdy upłynął już okres na jaki świadczenie zostało przyznane,[...] brak jest podstaw do uchylenia lub zmiany w trybie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, decyzji przyznającej świadczenie. W takim wypadku zastosowanie znajduje już tylko materialnoprawna instytucja zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.
II SA/Op 374/05[/quote]Decyzja wydana na podstawie powołanego przepisu [art. 32.1] jest decyzją konstytutywną, a zatem może orzekać o utracie prawa do świadczenia rodzinnego lub o zmianie wysokości pobieranego dotychczas świadczenia dopiero na przyszłość.