data uchylenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 02 gru 2016, 14:09

noteev pisze:Decyzja o zwrot
moje sko uwali zwrot jeśli nie uchylę wstecz
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2016, 14:11

Robię tak jak voodoo 8-)
nowa11

Napisano: 02 gru 2016, 14:49

Pan złożył rezygnację ponieważ syn jest teraz pod opieką matki, przyszedł dzień przed wypłatą świadczenia, ale wypłaty już poszły. I nie wiem co teraz
********** :-)

Napisano: 02 gru 2016, 14:52

Jeżeli matka dziecka nie złożyła wniosku o świadczenie w listopadzie to powiedz aby pan zmienił wniosek tj żeby uchylić świadczenie od 1 grudnia.

Zresztą ustawa nie przewiduje dzielenia świadczenia jak nie ma opieki naprzemiennej z sądu.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 02 gru 2016, 21:37

Nie wierzę...
1) Jeśli decyzji nie ma w obrocie prawnym, to jak ją można uchylać?
2) Jeśli decyzja byłaby w obrocie, to chyba nie ma takiego SKO w Polsce, które kazałoby uchylać decyzję wstecz, bo to niezgodne z prawem.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2016, 8:34

noteev pisze:
Nie wierzę...
1) Jeśli decyzji nie ma w obrocie prawnym, to jak ją można uchylać?
2) Jeśli decyzja byłaby w obrocie, to chyba nie ma takiego SKO w Polsce, które kazałoby uchylać decyzję wstecz, bo to niezgodne z prawem.
No to uwierz. Tylko z tego powodu uchylili mi decyzję o zwrocie i przekazali do ponownego. Potem rozmawiałam z tą babką z SKO i tak kazała robić. Uchylić w danym okresie, dopiero potem postępowanie zwrotowe. Sprawa dotyczyła starych okresów zasiłkowych, dwa okresy wstecz.
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2016, 22:29

Nie wiem jak to możliwe, bo
na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych uchylenie lub zmiana decyzji przyznającej świadczenie rodzinne nie może nastąpić z mocą wsteczną[...]
W sytuacji, gdy upłynął już okres na jaki świadczenie zostało przyznane,[...] brak jest podstaw do uchylenia lub zmiany w trybie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, decyzji przyznającej świadczenie. W takim wypadku zastosowanie znajduje już tylko materialnoprawna instytucja zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.
I OSK 535/08
albo
Decyzja wydana na podstawie powołanego przepisu [art. 32.1] jest decyzją konstytutywną, a zatem może orzekać o utracie prawa do świadczenia rodzinnego lub o zmianie wysokości pobieranego dotychczas świadczenia dopiero na przyszłość.
II SA/Op 374/05
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 gru 2016, 13:21

quote="noteev"]Nie wiem jak to możliwe, bo
na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych uchylenie lub zmiana decyzji przyznającej świadczenie rodzinne nie może nastąpić z mocą wsteczną[...]
W sytuacji, gdy upłynął już okres na jaki świadczenie zostało przyznane,[...] brak jest podstaw do uchylenia lub zmiany w trybie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, decyzji przyznającej świadczenie. W takim wypadku zastosowanie znajduje już tylko materialnoprawna instytucja zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.
I OSK 535/08
albo
Decyzja wydana na podstawie powołanego przepisu [art. 32.1] jest decyzją konstytutywną, a zatem może orzekać o utracie prawa do świadczenia rodzinnego lub o zmianie wysokości pobieranego dotychczas świadczenia dopiero na przyszłość.
II SA/Op 374/05[/quote]

Noteev- w którym art. znajdę to w Ustawie o ŚW i o rodzinnym?? bo nie widzę
Gość

Napisano: 06 gru 2016, 13:29

chodzi mi oto, gdzie znajdę zapis o tym, że jeśli upłynął już okres na jaki zostało przyznane prawo do świadczenia to robię tylko i wyłącznie NP (bez uchylenia/zmiany decyzji)
Gość

Napisano: 06 gru 2016, 19:59

Decyzję przyznałeś na okres zasiłkowy do 31 października, więc jeśli dzisiaj dowiadujesz się o tym, że klient podjął pracę np. w czerwcu i przekracza od sierpnia, to nie uchylasz decyzji ze starego okresu, bo nie ma jej już w obrocie prawnym. Wtedy nie stosujesz art. 32, tylko art. 30.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x