data wysłania a wpływu wniosku - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 gru 2017, 14:17

Mam pytanie Pani wysłała mi wniosek 31.10.2017r. pocztą polską, wpłynął mi 2.11.2017r. przyznaję od października czy listopada?
GOPS19
Praktykant
Od: 18 paź 2016, 12:59
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2017, 14:28

Ja bym przyznała od października na korzyść petenta. Podobnie jak z wnioskami elektronicznymi. Miała takie, które ktoś złożył na początku sierpnia, a dopiero koniec września do mnie "dotarły".
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 11 gru 2017, 14:29

Od października.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 11 gru 2017, 14:57

Niestety, ale od listopada. Art. 18 ust. 2: począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek. Z wnioskami elektronicznymi jest inaczej, bo one wpływają do nas z chwilą wciśnięcia przez klienta "enter". Czyli pojawiają się w naszym systemie w momencie wysłania.
Art. 57 par. 5 pkt 2 Kpa nie ma tu zastosowania, całkiem niedawno miałem identyczną sprawę w SKO i też tak orzekli.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2017, 12:13

Większych bzdur noteev niż twoje to już dawno nie czytałam.
Jak ktoś odwołanie wyśle pocztą 14 dnia terminu, a fizycznie dotrze finalnie po kolejnych 2 tygodniach to tez jest u ciebie przekroczony termin na złożenie odwołania?

Jak wniosek elektroniczny wysłany 31 października a na skrzynce urzędu pojawia się 2 listopada to data złożenia to 2 listopada?

Ogarnij się albo po prostu nie odzywaj jak nie masz bladego pojęcia o czym piszesz
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Napisano: 12 gru 2017, 12:23

@opsxyyx22 to są różne terminy, termin do odwołania jest terminem zawitym i w jego przypadku decyduje data stempla, terminem złożenia wniosku jest data wpływu do urzędu
co do elektronicznych to w empatii jako data złożenia widnieje w twoim przykładzie data październikowa,

a summa summarum to i ty, i noteev macie rację bo w orzecznictwie jak i w doktrynie zauważalne są obie szkoły, to chyba zależy po jakich uniwerkach autor opinii się szlajał ;)

dla ciekawych II SAB/Bd 52/17, zaprezentowane są obie szkoły
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 gru 2017, 17:07

@ opsxyz"bzdura" 22, za mało czytasz i może dlatego. A na pewno nie czytasz ze zrozumieniem, bo temat dotyczy złożenia wniosku, a nie złożenia odwołania, a to są dwie zupełnie różne sprawy. Powtórzę, nasza ustawa jest przepisem szczególnym i ma art. 18 ust. 2, który mówi: począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek. Oznacza to tyle, że jeśli ktoś nada wniosek na poczcie np. 31 października, a on wpłynie do nas 3 listopada, to dniem od którego następuje wszczęcie postępowania jest 3 listopad.
A tak na marginesie, jakim cudem wniosek wysłany 31 października, może pojawić sie w naszej skrzynce 2 listopada? Takie rzeczy, to tylko na północnokoreańskich serwerach :D

Jak chcesz możesz uznać, że się ogarnąłem i moje pojęcie nie jest już takie blade :lol:
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem