Ja bym przyznała od października na korzyść petenta. Podobnie jak z wnioskami elektronicznymi. Miała takie, które ktoś złożył na początku sierpnia, a dopiero koniec września do mnie "dotarły".
Niestety, ale od listopada. Art. 18 ust. 2: począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek. Z wnioskami elektronicznymi jest inaczej, bo one wpływają do nas z chwilą wciśnięcia przez klienta "enter". Czyli pojawiają się w naszym systemie w momencie wysłania.
Art. 57 par. 5 pkt 2 Kpa nie ma tu zastosowania, całkiem niedawno miałem identyczną sprawę w SKO i też tak orzekli.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Większych bzdur noteev niż twoje to już dawno nie czytałam.
Jak ktoś odwołanie wyśle pocztą 14 dnia terminu, a fizycznie dotrze finalnie po kolejnych 2 tygodniach to tez jest u ciebie przekroczony termin na złożenie odwołania?
Jak wniosek elektroniczny wysłany 31 października a na skrzynce urzędu pojawia się 2 listopada to data złożenia to 2 listopada?
Ogarnij się albo po prostu nie odzywaj jak nie masz bladego pojęcia o czym piszesz
@opsxyyx22 to są różne terminy, termin do odwołania jest terminem zawitym i w jego przypadku decyduje data stempla, terminem złożenia wniosku jest data wpływu do urzędu
co do elektronicznych to w empatii jako data złożenia widnieje w twoim przykładzie data październikowa,
a summa summarum to i ty, i noteev macie rację bo w orzecznictwie jak i w doktrynie zauważalne są obie szkoły, to chyba zależy po jakich uniwerkach autor opinii się szlajał
dla ciekawych II SAB/Bd 52/17, zaprezentowane są obie szkoły
@ opsxyz"bzdura"22, za mało czytasz i może dlatego. A na pewno nie czytasz ze zrozumieniem, bo temat dotyczy złożenia wniosku, a nie złożenia odwołania, a to są dwie zupełnie różne sprawy. Powtórzę, nasza ustawa jest przepisem szczególnym i ma art. 18 ust. 2, który mówi: począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek. Oznacza to tyle, że jeśli ktoś nada wniosek na poczcie np. 31 października, a on wpłynie do nas 3 listopada, to dniem od którego następuje wszczęcie postępowania jest 3 listopad.
A tak na marginesie, jakim cudem wniosek wysłany 31 października, może pojawić sie w naszej skrzynce 2 listopada? Takie rzeczy, to tylko na północnokoreańskich serwerach
Jak chcesz możesz uznać, że się ogarnąłem i moje pojęcie nie jest już takie blade
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus