Daty na dokumencie jakie ??????????
Daty na dokumencie jakie ??????????
O co chodzi z tymi nowymi datami które trzeba umieszczać przy dekretowaniu pozycji w programie finansowym zgodnie z aktualną interpretacją przepisów ustawy o rachunkowości ?
np Fv 1 z dnia 5,01,2014 r wpłynęła 10. 01 .2014 r term płatn. 12.01.2014r.
Data operacji gospodarczej - ???????????? jaka
Data księgowania - ???????/ jaka
Data płatności - ta nie budzi wątpliwości -12.01.2014 r
Data wprowadzenia - 12.01.2014r. (10-11.01 urlop)
proszę o pomoc
np Fv 1 z dnia 5,01,2014 r wpłynęła 10. 01 .2014 r term płatn. 12.01.2014r.
Data operacji gospodarczej - ???????????? jaka
Data księgowania - ???????/ jaka
Data wprowadzenia - 12.01.2014r. (10-11.01 urlop)
proszę o pomoc
Re: Daty na dokumencie jakie ??????????
nie znam tematu - tzn \"nowe daty\" ale zapis ustawy o rachunkowości mówi o tym że przy dekrecie powinna być data i podpis osoby dekretującej - może o to chodzi. Sprawdź ustawę o rachunkowości
nie wiesia nie o to chodzi , chodzi konkretnie o te daty ze znakami zapytania , ustawa się nie zmieniła ale od 2014 r mam dopisek przy tworzeniu nowego dekretu ,że zgodnie z aktualną interpretacją przepisów ustawy o rachunkowości ? winny być przy dekretowani pozycji podane te wszystkie daty i nie do końca rozumię jaką datę w którym miejscu umieścić , tych ze znakiem zapytania
Ujmowaniu w księgach rachunkowych podlegają nie faktury ale operacje gospodarcze. Faktura jest dowodem księgowym stwierdzającym dokonanie operacji gospodarczej którą jest np. powstanie zobowiązania. Jeżeli przyjmujemy, że zobowiązanie powstaje w dniu otrzymania faktury to ta data jest datą dokonania operacji gospodarczej.
Data księgowania to data pod którą operacja gospodarcza ma zostać ujęta w księgach rachunkowych. Tak przypuszczam, gdyż UoR nie używa takiego pojęcia jak \"data księgowania\"
Data księgowania to data pod którą operacja gospodarcza ma zostać ujęta w księgach rachunkowych. Tak przypuszczam, gdyż UoR nie używa takiego pojęcia jak \"data księgowania\"
Co to za
\" aktualna interpretacją przepisów ustawy o rachunkowości \" czy ktoś ją widział?
\" aktualna interpretacją przepisów ustawy o rachunkowości \" czy ktoś ją widział?
Moim osobistym zdaniem, w przypadku opisanym przez Adelę powinno byc:
Data operacji gospodarczej - data wpływu fv czyli powstania zobowiązania tj. 10.01.2014
Data księgowania - data, pod jaką chcesz zaksięgować, w przypadku przełomu miesiąca np czy jeszcze do grudnia czy już do stycznia - ja generalnie datę księgowania robie taką, jak data operacji gosp - księguję pod tą datą powstanie zobowiązania w momencie wpływu fv
Data wprowadzenia - tej daty nie zmieniam, kiedy wprowadzam dokument do programu to wstawia mi się data bieżąca, czasem księguję dnia następnego a czasem z tygodniowym opóźnieniem - nie mam na to wpływu, trudno, żeby wszystkie dokumenty były wprowadzane\" od ręki\"
Ma ktos jakies uwagi?? Może niekoniecznie dobrze robię ale tez już sie pogubiłam
Data operacji gospodarczej - data wpływu fv czyli powstania zobowiązania tj. 10.01.2014
Data księgowania - data, pod jaką chcesz zaksięgować, w przypadku przełomu miesiąca np czy jeszcze do grudnia czy już do stycznia - ja generalnie datę księgowania robie taką, jak data operacji gosp - księguję pod tą datą powstanie zobowiązania w momencie wpływu fv
Data wprowadzenia - tej daty nie zmieniam, kiedy wprowadzam dokument do programu to wstawia mi się data bieżąca, czasem księguję dnia następnego a czasem z tygodniowym opóźnieniem - nie mam na to wpływu, trudno, żeby wszystkie dokumenty były wprowadzane\" od ręki\"
Ma ktos jakies uwagi?? Może niekoniecznie dobrze robię ale tez już sie pogubiłam

A czy data operacji gospodarczej to nie jest data wystawienia np.faktury?data księgowania wg mnie to data wprowadzenia do ewidencji księgowej dokumentu.Takie są moje sugestie.Pozdrawiam:)
W moim programie w oknie dekretu sa pozycje : data księgowania, data dokumentu, data operacji gosp, data płatności i data wprowadzenia - i tu pod data dokumentu wpisuję datę wystawienia fv

Mam jeszcze datę dokumentu i tu wprowadzam datę wystawienia faktury
Oprócz Daty na dokumencie jakie ?????????? - Księgowość przeczytaj również:
POKL
wydatki strukturalne
zwolnienie lekarskie
czy macie konto 410
księgowanie fa
księgowanie
Czy fundusz moze być ujemny?
Refundacja zasiłku celowego doch czy zwrot kosztów
dekretacja