dec.uchylająca i zob. do zwrotu - Wzory pism

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 maja 2009, 1:48

czy robicie w jednej decyzji uchylenie np. prawa do dodatku wychowawczego i zobowiązanie do zwrotu nienależnie pobranego??
jeśli tak to bardzo proszę o taki wzór. Chodzi o to, że kobieta była na wychowawczym i w między czasie urodziła kolejne dziecko, więc muszę uchylić jej wychowawczy za kilka dni i chciałabym zrobić to w jednej decyzji ale nie jestem pewna czy będzie to prawidłowo, może ktoś taką pisał??
~agata

Napisano: 05 maja 2009, 15:41

Najpierw trzeba uchylić decyzję przyznającą dodatek. A następnie z tej decyzji, która przyznawała dodatek zrobić zwrot.
~anka1234

Napisano: 05 maja 2009, 17:20

czyli nie mogę zrobić tego w jednej decyzji np. w punkcie 1 uchylić prawo a w punkcie 2 zob. wnioskodawcę do zwrotu nienależnie pobranych?
~aga

Napisano: 18 maja 2009, 13:13

nie!
~dana

Napisano: 28 maja 2009, 0:17

a jeśli osoba która ma dokonać zwrotu chce wpłacić od razu, żeby nie placić później odsetek?

~agata

Napisano: 28 maja 2009, 11:34

ja robię wszystko jedna decyzją uchylam wpkt1 i okreslam nienaleznie pobrane i kwotę do zwrotu.
~marzena

Napisano: 28 maja 2009, 15:31

jeśli ta osoba napisze ci oświadczenie, że prosi o uchylenie, wstrzymanie wypłaty, uznanie za nienależnie pobrane oraz o orzeknięcie zwrotu (jak zależy jej na szybkiej spłacie-to napisze) to jak najbardziej możesz napisać wszystko w jednej i na 155 kpa bez rygoru
~sara

Napisano: 28 maja 2009, 16:40

ja robie tak:
- jesli sami wyszukamy- ze nienaleznie pobrał świadczenie to robimy wszczecie postepowania, uchylenie i pozniej zadanie zwrotu (art. 104, art. 163 Kpa )
- jesli napisze prosbe o uchylenie to: uchylamy a pozniej zadanie zwrotu (art. 104, , art. 155 Kpa )
-jesli chce to odrazu bez odsetek to w jednym terminie uchylenie i zadanie zwrotu ( art. 104, art. 108 § 1, art. 155 Kpa)
~XXX

Napisano: 29 maja 2009, 12:48

Proszę o pomoc kobieta jest matką zastępczą i chce pobierać fundusz na syna przysposobionego . proszę o wzór decyzji odmownej jak powinna być napisana
~kasia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x