decja odmowna - studenci - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 paź 2014, 15:29

Poproszę o wzór decyzji odmownej dla studentów. Z góry dziękuję :-)
malkor14

Napisano: 14 paź 2014, 8:39

po co przyjmowac wniosek dla studentów jak dla studentów sie nie nalezy??
Marta_16

Napisano: 14 paź 2014, 13:28

Marta_16 pisze:po co przyjmowac wniosek dla studentów jak dla studentów sie nie nalezy??
prosiłam o pomoc w decyzji - wniosek trzeba przyjąć jeżeli strona składa
malkor14

Napisano: 14 paź 2014, 13:42

no jak mozna przyjac dla kogos dla kogo sie nie nalezy? nie rozumiem a decyzji chyba takiej nie ma musisz sama cos wymysles poszukac artykulu w ustawie ze dla studentów sie nie nalezy i podac sie na ten artykul w odmowie ja bym tak zrobila
Marta_16

Napisano: 15 paź 2014, 9:51

Ja bym sie powołała na ten artykuł.
"Art. 90b. [Prawo do pomocy materialnej] 1. Uczniowi przysługuje prawo do pomocy materialnej ze środków przeznaczonych na ten cel w budżecie państwa lub budżecie właściwej jednostki samorządu terytorialnego.

2. Pomoc materialna jest udzielana uczniom w celu zmniejszenia różnic w dostępie do edukacji, umożliwienia pokonywania barier dostępu do edukacji wynikających z trudnej sytuacji materialnej ucznia, a także wspierania edukacji uczniów zdolnych.

3. Pomoc materialna przysługuje:

1) uczniom szkół publicznych i niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych dla młodzieży i dla dorosłych oraz słuchaczom publicznych kolegiów nauczycielskich, nauczycielskich kolegiów języków obcych i kolegiów pracowników służb społecznych – do czasu ukończenia kształcenia, nie dłużej jednak niż do ukończenia 24 roku życia;

2) wychowankom publicznych i niepublicznych ośrodków umożliwiających dzieciom i młodzieży, o których mowa w art. 16 ust. 7, a także dzieciom i młodzieży z upośledzeniem umysłowym z niepełnosprawnościami sprzężonymi realizację odpowiednio obowiązku szkolnego i obowiązku nauki – do czasu ukończenia realizacji obowiązku nauki.

4. Świadczenia pomocy materialnej, o których mowa w art. 90c ust. 2, przysługują również:

1) uczniom szkół niepublicznych nieposiadających uprawnień szkół publicznych dla młodzieży i dla dorosłych – do czasu ukończenia realizacji obowiązku nauki,

2) słuchaczom niepublicznych kolegiów nauczycielskich i nauczycielskich kolegiów języków obcych – do czasu ukończenia kształcenia, nie dłużej jednak niż do ukończenia 24 roku życia."
GOSIA2

Napisano: 16 paź 2014, 14:35

Marta_16 pisze:no jak mozna przyjac dla kogos dla kogo sie nie nalezy? nie rozumiem a decyzji chyba takiej nie ma musisz sama cos wymysles poszukac artykulu w ustawie ze dla studentów sie nie nalezy i podac sie na ten artykul w odmowie ja bym tak zrobila
Nie ma tu nic do rozumienia - klient przychodzi i chce złożyc wniosek, więc taki urzedas jak ja musi przyjąc wniosek/ podanie. A czy mu sie należy czy nie, wydaje sie decyzję administracyjną na jakiej podstawie odmówiono mu przyznania. Tak się u nas w urzędzie sprawy załatwia.
malkor14

Napisano: 16 paź 2014, 14:41

bezsensu u mnie byla pani s psytala ze corka studjuje to od razu powiedzialam ze stypdenium dla corki nie przysluguje to jak ktos by nie mial dziecka a by zlozyc wniosek i zasilek rodzinny to tez byscie przyjeli?
Marta_16

Napisano: 16 paź 2014, 14:50

To nie jest błąd, że koleżanka przyjęła wniosek, bo przyjąć MUSI.
Ja tez mam takich delikwentów, którym mówię, że się nie należy a oni mimo wszystko żeby zrobić mi na złość składają te wnioski albo straszą wójtem.
GOSIA2

Napisano: 10 lis 2014, 15:45

Marta_16 pisze:bezsensu u mnie byla pani s psytala ze corka studjuje to od razu powiedzialam ze stypdenium dla corki nie przysluguje to jak ktos by nie mial dziecka a by zlozyc wniosek i zasilek rodzinny to tez byscie przyjeli?
to wtedy stosuje "odmowa wszczęcia postępowania" Droga Pani
malkor

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x