decyzja - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 sty 2015, 14:17

kiedy wydajecie decyzje, na koniec miesiąca czy do 10 każdego miesiąca?
zuzka

Napisano: 15 sty 2015, 14:20

Jak kto "zdanża". ;) Ja wydaję do 9-go, w skrajnych przypadkach 10-go każdego miesiąca.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 14:55

decyzje wydajemy na bieżąco...
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 18:38

To zależy komu.
Wnioskodawco na bieżąco, niech już wiedzą jak mają płacić i niech nie maja pretekstu do zwlekania.
Zarządcom można na koniec, bo i tak wątpliwy pożytek wcześniej. Tak naprawdę Im potrzebne na czas jedynie konkretne pieniążki.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2015, 9:59

chyba nie zrozumiałam pytania, więc doprecyzuję...

- decyzje wydajemy na bieżąco czyli przygotowujemy decyzję, czyli drukujemy i dajemy do podpisu,

- przy przyjmowaniu wniosku ustalamy termin odbioru decyzji przez wnioskodawcę, przeważnie około 27 każdego miesiąca, natomiast osoby które przyniosą wniosek w ostatnim tygodniu mają do odbioru termin wyznaczony na około 5-6 następnego miesiąca, osobom mieszącym na terenie gminy, poza miastem wysyłamy pocztą,

- kopię decyzji do zarządcy wysyłam łącznie z listami wypłat, zresztą kopie do zarządcy sa mi potrzebne do sprawdzenia czy listy są zrobione prawidłowo
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2015, 18:54

GORZATKA pisze: ustalamy termin odbioru decyzji przez wnioskodawcę
Proszę Państwa. Istnieje coś takiego jak ustawa Kodeks postępowania administracyjnego i on przy dodatkach obowiązuje. W tym Kpa jest art. 109, wg którego decyzje „doręcza się”. Na czym polega doręczenie? Z art. 39 i kolejnych wynika, że pisma doręcza się za pośrednictwem poczty, poczty elektronicznej, pracowników itd. najlepiej w mieszkaniu lub w miejscy pracy. Zdaje się dotyczy to także decyzji.
Jednocześnie ciężko znaleźć podstawę ustalania dat odbioru i w ogóle odbioru osobistego. Ten wymysł urzędniczy (jak widać mocno popularny) wydaje się niezgodny z duchem i literą prawa, ale też jakby mało elegancki.
Proszę o sprostowanie, jeśli źle myślę.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2015, 11:56

@PCW, oczywiście masz rację, ale czepiasz się. ;) Nikt nikogo nie zmusza, żeby odebrał sobie decyzję w urzędzie, odbywa się to na zasadzie niepisanej umowy przy akceptacji obojga stron. ;) Ja też tak prywatnie jestem zdania, że wydawanie dziesiątków tysięcy złotych rocznie na "znaczki" jest bezsensownym wydatkiem pieniędzy podatnika. Są bogatsze i biedniejsze ośrodki/urzędy i to są naprawdę duże kwoty. Nie twierdzę, że wszystkie prawidłowo gospodarują pieniędzmi, ale nie o tym rozmawiamy. Czy nie głupio przyznać komuś np. 11 zł dodatku energetycznego i płacić ponad 50% tego na zwrotne potwierdzeni odbioru? Nie jest niczym zdrożnym wydać decyzję natychmiast i od razu dać ją wnioskodawcy - na jedno wychodzi, jeśli wnioskodawca przyjdzie sobie później decyzję odebrać. Może i postępujemy z @gorzatką nieelegancko, ale cóż... Ja tu widzę zero szkód i spore zyski.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2015, 18:26

No bo ja ... :oops: — zapraszam na inny dzień. Niejako przez cały miesiąc, po troszku. Jednak za każdy razem pytam: czy zechce... .
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 13:32

Hihi... U mnie też po troszku sobie odbierają. Po pewnym czasie wysyłamy pocztą te kilka (na ogół) decyzji.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:06

jak to do każdej sprawy można się doczepić... uffff....

no nie możliwe, że PCW nie przeczytał/a/ art. 42. § 2. tego samego KPA – „pisma mogą być doręczane również w lokalu organu administracji publicznej, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.”
czyli w lokalu prowadzącego dane postępowanie organu administracji publicznej,
również nic mi nie wiadomo o szczególnych przepisach dotyczących doręczania w przypadku decyzji DM

- oczywiście jeżeli jest taka wola wnioskodawcy to wysyłamy,
- po za terenem miasta i na obrzeżach wysyłamy,
- jeżeli nie przyjdzie w wyznaczonym terminie to w okolicach 5-6 dnia miesiąca wysyłamy,
- mieszkańcy są poinformowani, że wyznaczony termin jest terminem umownym po prostu tego dnia będzie przygotowana decyzja, a można przyjść jak komu wygodnie,
- urząd znajduje się w centrum miasta, więc zdecydowana większość ma około 10-15 min drogi pieszo, ponadto przechodzą obok urzędu gdy idą po zakupy,
- wiele osób wręcz twierdzi, że wolą samemu przyjść po odbiór w dogodnym czasie niż czekać na listonosza lub gońca,
- przy odbiorze można jeszcze o coś dopytać,

aż we mnie zawrzało po przeczytaniu postu PCW, chciałam dać upust moim emocjom, ale mój wrodzony takt i wrażlowość nie pozwoliły na tak nieeleganckie zachowanie, hi!
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x