zła decyzja - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 sty 2015, 15:37

witam. dnia 07-01-2015 roku wydałam decyzje i już wypłaciłam,tyle że teraz patrze i mam błąd bo za mało naliczyłam co w tym wypadku zrobić mam !!!!!!
ola12345

Napisano: 16 sty 2015, 19:30

Sprawa świeża, na dodatek chodzi o dołożenie pieniędzy. Beż wątpienia żaden wnioskodawca ani zarządca nie będzie mieć nic przeciw. W takim przypadku można śmiało zmieniać decyzje.

Gdyby jednak chodziło o małe kwoty, to może po prostu nie warto.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2015, 8:32

chodzi o jakieś20 zł ale czy masz może jakiś wzór takiej decyzji bo ja nigdy nie robiłam
ola12345

Napisano: 19 sty 2015, 17:44

Przykro mi, ale nie mam nic takiego pod ręką (bo dawno nie zdarzyło mi się taka sytuacja), zaś ad hoc nie chcę wymyślać.

Może kto inny pomoże.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 14:45

taką decyzję moim zdaniem powinnaś uchylić a nie zmienić ponieważ jest to wada istotna decyzji tzn. dotyczy kwoty przyznawanego dodatku.( ale to w przypadku gdy nie stała się jeszcze prawomocna)
jeżeli się uprawomocniła to pozostaje stwierdzenie nieważności decyzji
brodafi

Napisano: 20 sty 2015, 15:11

warunkiem do uchylenia w trybie art 155 jest zgoda strony. wezwij Wnioskodawcę niech ci napisze, ze wyraża na to zgodę . uchylisz i przyznasz dodatek w wyższej wysokości
brodafi

Napisano: 20 sty 2015, 20:41

Jeśli każda pomyłka rachunkowa powoduje nieważność decyzji (???), to moja rada może być taka: zostawić tę decyzję i płacić !!! :lol:
Na marginesie zastanawiam się, czy nieważna decyzja może być jednocześnie prawomocna.
A tak na poważnie, to moim zdaniem nie ma podstaw podważać ważność decyzji.
Zwykły błąd rachunkowy. Jeśli nie można go naprawić na podstawie art. 113, to w jakich w ogóle przypadkach miałby zastosowanie ten przepis?
Moim zdaniem jest on tu akuratny.
A czym ewentualnie grozi zastosowanie go? Najszybszym i najprostszym załatwieniem problemu. No to załatwiajmy tak, albo wcale, zaś gdy się nie komu nie spodoba, to niech się odwołuje, prosżę bardzo :D
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2015, 13:32

art 113 kpa może być stosowany tylko odnośnie tych błędów, które wynikają z samej decyzji, a których sprostowanie ma na celu usunięcie zaistniałej sprzeczności lub rozbieżności w treści decyzji
brodafi

Napisano: 21 sty 2015, 13:43

nie ma się co śmiać ....
nie każda pomyłka matematyczna powoduje nieważność decyzji. jeżeli pomyłka rachunkowa zaistniała w wyniku błędnej oceny materiału dowodowego to nie jest już oczywistą omyłką i nie może moim zdaniem być usunięta postanowieniem ...
w jakich w ogóle przypadkach miałby być stosowany? poszukaj sobie :-)
pozatym z komentarza do art 113 wynika , że ; " nie jest dopuszczalne sprostowanie, które prowadziłoby do ponownego odmiennego rozstrzygnięcia sprawy"
brodafi

Napisano: 21 sty 2015, 20:25

Powiem tak: marudzicie kochani.

W takim razie załatwmy to może inaczej. Ponieważ nikt tu nie ma wątpliwości co do zasadności poprawienia kwoty, więc szybko zapłaćcie! Jak? Zwyczajnie, zwykle przelew, jak każdy inny. Bo tylko skutek się liczy.
Zaś potem kombinujcie co uważacie...
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x