Decyzja 90 dni dla osoby posiadającej gospodarstwo rolne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 lut 2017, 14:32

Witam
Czy mam przesłanki do wystawienia decyzji ubezpieczającej "90 dni" dla osoby posiadającej gospodarstwo rolne, oczywiście nieubezpieczonej w KRUS-ie /"bo po co, lepiej wypić, itp...."/.
Baszka

Napisano: 13 lut 2017, 15:24

Skoro to jest rolnik a nie płaci KRUS to nadal podlega ubezpieczeniu niech się tam zgłosi to dadzą nu zaświadczenie i po sprawie.
My nie możemy wystawiać ubezpieczeń rolnikom
Iga2

Napisano: 13 lut 2017, 15:42

Niestety "nasz" rolnik przebywa w szpitalu. W KRUS-ie powiedzieli, że musi osobiście się zgłosić. Generalnie facet ma wszystko w nosie, a ubezpieczenie nadal nie ma....
Baszka

Napisano: 13 lut 2017, 15:51

Jak wyjdzie ze szpitala to niech się zgłosi do KRUS a jak tego nie zrobi i jak mu przyjdzie zapłacić za szpital to się obudzi niestety Ty ubezpieczenia mu nie możesz dać bo podlega pod inne ubezpieczenie a my takim nie przyznajemy.
Iga2

Napisano: 14 lut 2017, 10:10

Oczywiście, nie możemy wystawiać decyzji o potwierdzeniu prawa do świadczeń bez ubezpieczenia osobom, które nie spełniają kryterium bycia nieubezpieczonymi. A zarówno rolnik, jak i np. osoba prowadząca działalność gospodarczą jest zgodnie z ustawą osobą ubezpieczoną. To, czy płaci składki to już problem tej osoby i KRUS-u lub ZUS-u. I szpitala. Ale nie nasz. Ustawa o świadczeniach zdrowotnych jest tak napisana, że formalnie on jest ubezpieczony, płaci składki czy nie. Miałem kiedyś sprawę człowieka, który miał zarejestrowaną działalność, ale od lat nie płacił żadnych składek. Trafił do szpitala, szpital wystąpił z wnioskiem do OPS o decyzję na 90 dni, my daliśmy odmowę, szpital odwołał się do SKO i SKO utrzymało naszą odmowę w mocy.
Sławek

Napisano: 14 lut 2017, 11:30

Ciekawe czy posiadając hektary spełnia kryterium dochodowe zgodnie z ustawą.
Mena
Praktykant
Od: 11 kwie 2014, 8:16
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2017, 15:30

"Rolnik" spełnia kryterium dochodowe. Byłby mniejszy problem, gdyby go nie spełniał. Dziękuję za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam
Baszka

Napisano: 12 cze 2017, 15:16

Spełnia kryterium dochodowe na osobę samotnie gospodarującą 634, a posiada niecałe dwa hektary przeliczeniowe, na jakiej podstawie mogę go ubezpieczyć skoro ubezpieczenie w KRUSie jest obowiązkowe, gdzie to znajde, bo nic nie mogę wyszperać :(
Ela852
Praktykant
Od: 12 cze 2017, 15:00
Zajmuję się: zasiłki okresowe, ubezpieczenia 90-dniowe, wywiady zlecone w DPS

Napisano: 13 cze 2017, 8:44

No tak ale jak się zgłosi będzie ubezpieczony od dnia zgłoszenia, chociaż KRUS naliczy mu składkę od kiedy został właścicielem jak nie będzie płacił będzie miał nadal zaległości ale będzie zgłoszony. Miałam taką sytuację więc wiem jak KRUS postępuje.
Trzeba aby się zgłosił do KRUS i będzie miał ubezpieczenie ale jak mieści się w kryterium sama mu musisz potwierdzić prawo do ubezpieczenia na okres pobytu w szpitalu.
prac. socjalny
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 14:51
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x