zasiłek celowy na kilka miesęcy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 14 lut 2017, 10:41

Witam
Klient złożył wniosek o przyznanie zasiłku celowego na okres kilku miesięcy na potrzeby dnia codziennego. Dodam, że ma przyznane posiłki dla dziecka z programu oraz zasiłek okresowy. Czy przyznać celówkę na wnioskowany okres?
nina*

Napisano: 14 lut 2017, 10:57

Zasiłek celowy jest świadczeniem jednorazowym, więc nie ma możliwości, żeby przyznać go na okres kilku miesięcy. Wyjątkiem jest zasiłek celowy z programu Pomoc państwa w zakresie dożywiania, wówczas mimo tego, że można go przyznać na kilka miesięcy, to spełnia on konkretną potrzebę bytową - zakup zywności. W Twoim przypadku wydaje mi się, że podopieczny musi składac wnioski co miesiąc, o ile jest to celowe. Takie jest moje zdanie :)
EP.

Napisano: 14 lut 2017, 11:05

zasiłek celowy nie jest przyznawany na kilka miesięcy,może natomiast mieć przyznany celowy z programu dożywiania u nas przyznajemy ale tylko na dwa góra trzy miesiące i to zależy od sytuacji rodziny.
Iga2

Napisano: 14 lut 2017, 11:09

Z kolei u nas z programu przyznajemy nawet na 6m-c, ale to głównie w przypadku uczniów, którzy nie mają możliwości obiadów w szkole lub z róznych względów nie mogą jeść, czasem też dla osób samotnych, starszych, gdzie sytuacja raczej się nie zmieni. A w pozostyałych przypadkach przeważnie na 3-mc. Ale zasiłk icelowe z ustawy o pomoc społ. tylko na 1 m-c.
EP.

Napisano: 14 lut 2017, 11:12

Dziękuję
nina*

Napisano: 14 lut 2017, 11:46

Jak w takim razie refundujecie pobyt osobie bezdomnej w schronisku. Wiem, że OPS-y przyznają zasiłek celowy na okres pobytu na pokrycie kosztów ...i jest to kilka miesięcy
ala-

Napisano: 14 lut 2017, 11:51

Na schroniskach, to się za bardzo nie znam, ponieważ się tym nie zajmuję, ale jak można przyznać zasiłek celowy w tym przypadku na kilka miesięcy? Skąd wiesz jaki czas będzie dana osoba w konkretnym schronisku? Przecież schronisko charakteryzuje się pobytem tymczasowym. Wydaje mi się zatem, że refundacja odbywa sie co miesiąc na zasadzie wniosek, wywiad, zasiłek na pokrycie kosztów schronienia?
EP.
Praktykant
Od: 14 lut 2017, 11:43
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 14 lut 2017, 12:53

doszukałam się wyroku NSA , w który to sąd uznał, że zasiłek celowy jest świadczeniem przyznawanym na określony cel, choć możliwe jest przyznanie przez organ zasiłku celowego okresowo (na kilka miesięcy) o ile spełnione są pozytywne przesłanki przyznawania tego rodzaju świadczenia. (I OSK 853/07)
nina*

Napisano: 14 lut 2017, 12:55

Można przyznać w np. w łącznej kwocie 1000zł płatny w syst. ratalnym np. po 200zł miesięcznie.
t.franek

Napisano: 14 lut 2017, 14:09

przede wszystkim sprecyzować podanie. Co to znaczy potrzeby dnia codziennego?? ja ma potrzebę codzienna na kawior:) tak nie może zostać. Na jeden miesiąc , nie kombinować.
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x