Witam
Klient złożył wniosek o przyznanie zasiłku celowego na okres kilku miesięcy na potrzeby dnia codziennego. Dodam, że ma przyznane posiłki dla dziecka z programu oraz zasiłek okresowy. Czy przyznać celówkę na wnioskowany okres?
Zasiłek celowy jest świadczeniem jednorazowym, więc nie ma możliwości, żeby przyznać go na okres kilku miesięcy. Wyjątkiem jest zasiłek celowy z programu Pomoc państwa w zakresie dożywiania, wówczas mimo tego, że można go przyznać na kilka miesięcy, to spełnia on konkretną potrzebę bytową - zakup zywności. W Twoim przypadku wydaje mi się, że podopieczny musi składac wnioski co miesiąc, o ile jest to celowe. Takie jest moje zdanie
zasiłek celowy nie jest przyznawany na kilka miesięcy,może natomiast mieć przyznany celowy z programu dożywiania u nas przyznajemy ale tylko na dwa góra trzy miesiące i to zależy od sytuacji rodziny.
Z kolei u nas z programu przyznajemy nawet na 6m-c, ale to głównie w przypadku uczniów, którzy nie mają możliwości obiadów w szkole lub z róznych względów nie mogą jeść, czasem też dla osób samotnych, starszych, gdzie sytuacja raczej się nie zmieni. A w pozostyałych przypadkach przeważnie na 3-mc. Ale zasiłk icelowe z ustawy o pomoc społ. tylko na 1 m-c.
Jak w takim razie refundujecie pobyt osobie bezdomnej w schronisku. Wiem, że OPS-y przyznają zasiłek celowy na okres pobytu na pokrycie kosztów ...i jest to kilka miesięcy
Na schroniskach, to się za bardzo nie znam, ponieważ się tym nie zajmuję, ale jak można przyznać zasiłek celowy w tym przypadku na kilka miesięcy? Skąd wiesz jaki czas będzie dana osoba w konkretnym schronisku? Przecież schronisko charakteryzuje się pobytem tymczasowym. Wydaje mi się zatem, że refundacja odbywa sie co miesiąc na zasadzie wniosek, wywiad, zasiłek na pokrycie kosztów schronienia?
doszukałam się wyroku NSA , w który to sąd uznał, że zasiłek celowy jest świadczeniem przyznawanym na określony cel, choć możliwe jest przyznanie przez organ zasiłku celowego okresowo (na kilka miesięcy) o ile spełnione są pozytywne przesłanki przyznawania tego rodzaju świadczenia. (I OSK 853/07)
przede wszystkim sprecyzować podanie. Co to znaczy potrzeby dnia codziennego?? ja ma potrzebę codzienna na kawior:) tak nie może zostać. Na jeden miesiąc , nie kombinować.