decyzja a brak środków na wypłatę - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 24 lut 2017, 13:08

Witam!

w lutym mam już wypłacone 500+ (czyli nie mam już środków na koncie)

mam wniosek z 25.01.2016
z różnych przyczyn związanych z prowadzeniem postępowania o wydanie decyzji dziś jestem w stanie wydać decyzję pozytywną.

tylko kasy nie mam (i choćbym pisał do UW to dodatkowa kasa nie zdąży wpłynąć)

co robicie w podobnej sytuacji?

1. wydajecie decyzję i płacicie z marcu z wyrównaniem za luty

2. przedłużacie termin (art. 35 K.p.a) i w marcu wydajecie decyzję ( dysponując odpowiednimi środkami w marcu )
Gregoryj

Napisano: 24 lut 2017, 13:13

A po co pismo dot. przedłużenia terminu skoro np na początku marca wydasz decyzję i wypłacisz zgodnie z art 21 ust 2?

Zawsze czekam na nowy miesiąc tzn jak ktoś mi składa wniosek 11 dnia danego miesiąca to decyzję wydaję w terminie 30 dni jak jest wszystko ok.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 lut 2017, 13:35

Trochę się zamotałem w tak podstawowej sprawie.

"2. W przypadku złożenia wniosku w sprawie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego po 10. dniu miesiąca ///25.01.2017 r.///, świadczenie wychowawcze za dany miesiąc wypłaca się najpóźniej ostatniego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym złożono wniosek. " // wg mnie powinienem wypłacić najpóźniej 28.02.2017r//

:?
Gregoryj

Napisano: 24 lut 2017, 13:40

Moim zdaniem przedłużenie terminu trzeba wysłać.
Gość

Napisano: 24 lut 2017, 14:00

to całą kasę wydałeś na wypłaty? Ja wypłaty robię 2 razy w miesiącu. Do 15 wypłacam tym, którzy mają co miesiąc płatne, a na ostatni dzień miesiąca wypłacam te świadczenia, które zdążyłam już zrobić, a wpłynęły w danym miesiącu. Na koniec miesiąca wypłacam także te świadczenia, które przysłał mi ROPS w danym miesiącu.
Natalia.św

Napisano: 24 lut 2017, 14:20

Natalia.św pisze:to całą kasę wydałeś na wypłaty? Ja wypłaty robię 2 razy w miesiącu. Do 15 wypłacam tym, którzy mają co miesiąc płatne, a na ostatni dzień miesiąca wypłacam te świadczenia, które zdążyłam już zrobić, a wpłynęły w danym miesiącu. Na koniec miesiąca wypłacam także te świadczenia, które przysłał mi ROPS w danym miesiącu.
No dobre rozwiązanie! Tylko jak nie wykorzystasz kasy to się tłumaczysz (przynajmniej tak było w 2016 r w Cas)

a odnośnie terminu wydawania decyzji jak u Ciebie?
Gregoryj

Napisano: 24 lut 2017, 14:56

Co się dzieje z kasą, to ja nie wiem, od tego mam księgową, która to wszystko ogarnia. w decyzji mam, że wypłata do końca miesiąca, ale jak wypłacę wcześniej to nikt pretensji nie ma :P
Natalia.św

Napisano: 01 mar 2017, 14:11

Gregoryj pisze:Witam!

w lutym mam już wypłacone 500+ (czyli nie mam już środków na koncie)

mam wniosek z 25.01.2016
z różnych przyczyn związanych z prowadzeniem postępowania o wydanie decyzji dziś jestem w stanie wydać decyzję pozytywną.

tylko kasy nie mam (i choćbym pisał do UW to dodatkowa kasa nie zdąży wpłynąć)

co robicie w podobnej sytuacji?

1. wydajecie decyzję i płacicie z marcu z wyrównaniem za luty

2. przedłużacie termin (art. 35 K.p.a) i w marcu wydajecie decyzję ( dysponując odpowiednimi środkami w marcu )
jestem pod ogromnym wrażeniem jak udaje Ci się tak precyzyjnie ustalić sumę wypłat na następny miesiąc :shock:
Gość

Napisano: 01 mar 2017, 22:42

Dobre liczydło to podstawa ;)

Żarty na bok, też zacznę więcej brać kasy w zapotrzebowaniu bo czasem nie wychodzi tak jakby się zaplanowało

a Wam jak się układa?

macie spełnione 1,5% w stosunku do wypłat (za te 2m-ce)
?
Gregoryj

Napisano: 02 mar 2017, 8:48

a jak określasz kwotę do wypłaty? Ja nie wiem ile wpłynie nowych wniosków w danym miesiącu, a kasę trzeba wypłacić każdemu. Jak mi wpłynie wniosek np. 20.02 i jest kompletny to decyzję wydaję na drugi dzień.
Natalia.św

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x