decyzja a brak środków na wypłatę - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 02 mar 2017, 8:53

Natalia.św pisze:a jak określasz kwotę do wypłaty? Ja nie wiem ile wpłynie nowych wniosków w danym miesiącu, a kasę trzeba wypłacić każdemu. Jak mi wpłynie wniosek np. 20.02 i jest kompletny to decyzję wydaję na drugi dzień.

w tym przypadku na wypłatę pieniążków masz czas do końca marca. w decyzji zawierasz, że pieniążki wypłacisz z wyrównaniem tego i tego dnia
kosmopatka
Referent
Od: 25 sie 2016, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2017, 8:54

Natalia.św pisze:a jak określasz kwotę do wypłaty? Ja nie wiem ile wpłynie nowych wniosków w danym miesiącu, a kasę trzeba wypłacić każdemu. Jak mi wpłynie wniosek np. 20.02 i jest kompletny to decyzję wydaję na drugi dzień.

to niezły z Ciebie Robokop, ;)

tą kasę jakoś przewiduje i nigdy z tym problemu nie było aż do teraz

wnioski po 10 dniu bieżącego miesiąca zazwyczaj nie wypłacam w tym samym miesiącu (no chyba że by mi kasy za dużo zostawało to wtedy płacę)
Gregoryj

Napisano: 02 mar 2017, 9:00

moja gmina ma ok 15tys., więc na spokojnie się wyrabiam, mimo, iż sama to robię. Ja mam 2 razy wypłatę w miesiącu. jesteśmy uprzejmi dla petentów :D
Natalia.św

Napisano: 02 mar 2017, 9:01

Gregoryj pisze:

to niezły z Ciebie Robokop, ;)

tą kasę jakoś przewiduje i nigdy z tym problemu nie było aż do teraz

wnioski po 10 dniu bieżącego miesiąca zazwyczaj nie wypłacam w tym samym miesiącu (no chyba że by mi kasy za dużo zostawało to wtedy płacę)
czyli Ty robisz decyzję na drugie dziecko przez miesiąc?
rysia

Napisano: 02 mar 2017, 9:06

rysia ja robię podobnie. jeżeli dostanę wniosek po 10 dniu bieżącego miesiąca to nie zwlekam z wydaniem decyzji. ale pieniążki wypłacam w kolejnym miesiącu. tak praktykuje koleżanka z rodzinnych i ja przejęłam taką tradycję.
kosmopatka
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2017, 9:08

kosmopatka pisze:rysia ja robię podobnie. jeżeli dostanę wniosek po 10 dniu bieżącego miesiąca to nie zwlekam z wydaniem decyzji. ale pieniążki wypłacam w kolejnym miesiącu. tak praktykuje koleżanka z rodzinnych i ja przejęłam taką tradycję.

ale po co?
rysia

Napisano: 02 mar 2017, 9:11

u mnie dziewczyny z rodzinnego też wypłacają tylko raz w miesiącu, ale ja mam dużo obszerniejsze listy. wolę pierwszą listę mieć na 650000, a drugą mniejszą, niż na drugi miesiąc mieć listę na 750000
Natalia.św

Napisano: 02 mar 2017, 9:22

rysia pisze:
kosmopatka pisze:rysia ja robię podobnie. jeżeli dostanę wniosek po 10 dniu bieżącego miesiąca to nie zwlekam z wydaniem decyzji. ale pieniążki wypłacam w kolejnym miesiącu. tak praktykuje koleżanka z rodzinnych i ja przejęłam taką tradycję.

ale po co?
według ich interpretacji ustawa nie zezwala na wypłacenie pieniążków w danym miesiącu. ja rozumuje ten zapis troszkę inaczej. przecież nie ma w nim przeciwwskazań do wypłaty świadczenia w bieżącym miesiącu nawet jeżeli ktoś złoży po 10. ale żeby nie pożreć się z dziewczynami pozostawiłam to tak jak napisałam wyżej. tylko muszę pilnować się żeby nikogo nie pominąć tworząc listę wypłat.
kosmopatka
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2017, 9:25

przecież wszystko ma być na korzyść petenta. w ustawie masz zapis, że może być wypłacone w przyszłym miesiącu, a nie musi
Natalia.św

Napisano: 02 mar 2017, 10:15

"czyli Ty robisz decyzję na drugie dziecko przez miesiąc?"

nie rozśmieszaj mnie z tym przewlekłym robieniem decyzji! :lol:

"2. W przypadku złożenia wniosku w sprawie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego po 10. dniu miesiąca, świadczenie wychowawcze za dany miesiąc wypłaca się najpóźniej ostatniego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym złożono wniosek. "

mam zapis w ustawie i tego się trzymam

jak mi się chce płacić (bo mam kasę ) to płace
a jak mi się nie chce (bo np wstałem lewą nogą z rana) to wypłaty czekają do następnego miesiąca (a decyzję oczywiście są wydane i podpisane przez wnioskodawców)

Nie oczekuje na medal za expresową wypłatę 500+ :twisted:
Gregoryj

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x