Decyzja a dłużnik w zakładzie karnym - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 sty 2022, 14:12

Wezwanie było wysłane, gdy dłużnik nie przebywał w zakładzie karnym. Nie stawił się (korespondencja podwójnie awizowana), więc poszło wszczęcie, pismo do komornika okazało się, że nie płacił, więc decyzja w grudniu za uchylającego się. Przyszedł ojciec dłużnika, że z początkiem grudnia został osadzony w zakładzie karnym. Zatem w momencie zawiadomienia o wszczęciu już nie był na wolności.
Czy w takiej sytuacji dobrze zostało postępowanie przeprowadzone? Czy mam pisać o unieważnienie decyzji do SKO? Dziękuję z góry za pomoc.
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 19 sty 2022, 20:22

"Wezwanie było wysłane, gdy dłużnik nie przebywał w zakładzie karnym..." więc mógł się zgłosić.
Pytanie kiedy Ty wydałaś decyzję a kiedy on dokładnie został osadzony w ZK?
Ma to znaczenie w kontekście jego możliwośći odwołania się.
HanaOgi
Praktykant
Od: 28 gru 2021, 22:13
Zajmuję się: fa

Napisano: 20 sty 2022, 8:52

HanaOgi pisze:
19 sty 2022, 20:22
"Wezwanie było wysłane, gdy dłużnik nie przebywał w zakładzie karnym..." więc mógł się zgłosić.
Decyzję wydałam po tym, jak został osadzony w ZK. Teraz jeszcze nawet nie wrócił zwrot z UP, więc de facto jej nie odebrał, nie jest doręczona, więc nie ma mocy? Co wtedy - po prostu zostawić ją, że została zrobiona, ale nie ma jej w obrocie prawnym?
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 22 sty 2022, 20:02

mooops pisze:
20 sty 2022, 8:52
HanaOgi pisze:
19 sty 2022, 20:22
Decyzję wydałam po tym, jak został osadzony w ZK. Teraz jeszcze nawet nie wrócił zwrot z UP, więc de facto jej nie odebrał, nie jest doręczona, więc nie ma mocy? Co wtedy - po prostu zostawić ją, że została zrobiona, ale nie ma jej w obrocie prawnym?
wydaje mi się, że skoro masz info, że przebywa w ZK to nie możesz wydać decyzji..Wystąpiłabym z zapytaniem do kiedy będzie osadzony. wydaje mi się, że co innego wydać decyzję jak się wie, że ktoś jest pod danym adresem a nas olewa, a jak wiesz że przebywa w ZK. w tym momencie nie jesteś nawet organem właściwym przecież. a czy umorzyć decyzję??WYDANA ZOSTAŁA SPRZECZNIE Z TWOIMI UPRAWNIENIAMI, BO NIE BYŁAŚ OWD.. hm.. zapytaj prawnika w swoim OPS.
HanaOgi
Praktykant
Od: 28 gru 2021, 22:13
Zajmuję się: fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x