nienależnie pobrane czy nie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 sty 2022, 15:31

Osoba pobierająca świadczenia z funduszu alimentacyjnego otrzymała w miesiącu lipcu 2020 i we wrześniu 2020 od komornika wyegzekwowane przez komornika środki od dłużnika alimentacyjnego. na koniec lipca fundusz alimentacyjny był spłacony i komornik zaspakajał w dalszej kolejności tj. należności wierzyciela alimentacyjnego jednak nie mógł wydać zaświadczenia o tym że egzekucja jest skuteczna ponieważ była jeszcze kwota dla wierzyciela alimentacyjnego. Taka sama sytuacja była we wrześniu 2020. Od października zobowiązania wobec funduszu alimentacyjnego nie były zaspakajane w całości w każdym kolejnym miesiącu. Składając wniosek o fundusz alimentacyjny wierzycielka przyniosła zaświadczenie od komornika ile otrzymała wyegzekwowanych świadczeń alimentacyjnych i stąd nasuwa się nam pytanie czy należy świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres potraktować jako nienależnie pobrane.
urzędas
Referent
Od: 09 kwie 2014, 9:01
Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat

Napisano: 25 sty 2022, 14:28

nikt mi nie pomoże?
urzędas
Referent
Od: 09 kwie 2014, 9:01
Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat

Napisano: 25 sty 2022, 16:47

jeżeli w lipcu i wrześniu nie było zadłużenia z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego to takie środki otrzymane od komornika w mojej opinii nie są świadczeniami nienaleznie pobranymi :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2022, 12:39

tez mam taka sytuacje i waham sie z nienaleznie pobranymi
gopsosk
Referent
Od: 20 mar 2017, 16:01
Zajmuję się: FA,Św, Śr,

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]