decyzja dla bezdomnego - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 20 mar 2013, 11:19

Mam bezdomnego ze stałym meldunkiem w naszej gminie - przebywa w innej gminie, w której jest schronisko - złożył wniosek o umieszczenie go w schronisku dla bezdomnych oraz o zasilek okresowy- nie ma dochodów!
Mam pytanie - która gmina ma wydać decyzję o przyznaniu pomocy- gmina pod względem ostatniego meldunku osoby czy gmina w której przebywa osoba bezdomna.
~Agni

Napisano: 20 mar 2013, 14:30

Gminą właściwą jest gmina wg ostatniego miejsca zameldowania osoby bezdomnej na pobyt stały art 101ust 2
~T

Napisano: 20 mar 2013, 23:29

zawsze wysyłam wywiad z kompletem dokumentów do gminy ostatniego miejsca zameldowania z wnioskiem ona przyznaje pomoc wydając decyzje zgodnie z ustawą i możliwościami Ośrodka/, a klient zawsze ma prawo do odwołania lub zadowolenia z udzielonej pomocy
~Magda11

Napisano: 21 mar 2013, 0:44

jednak ops ostatniego meldunku nie jest w stanie zapewnić schronienia bezdomnemu na terenie gminy pobytu, nie wyda więc decyzji w tej sprawie. zapewnienie schronienia i posiłku to zadanie gminy miejsca pobytu. zgodnie ze 101.3. następnie ew. refundacja udzielonej pomocy.
~p

Napisano: 21 mar 2013, 22:20

nie masz racji musicie wydać decyzję i przyznać, wiele takich spraw wygraliśmy w SKO i tak zapłacenie należy do gminy ostatniego miejsca zameldowania i niepotrzebnie sprawy sa przeciągane i narażane na koszty, u nas refundacja tylko gdy otrzyma celowy na zakup biletu do stałego miejsca zameldowania .Pieniądze nam tez się nie przelewaja i w pierwszej kolejności zapewniamy pobyt w schronisku z naszej miejscowości. Na zakładanie pieniędzy za inne gminy to nas nie stać i często sprawa się przedłuża gminy nie chca zwracać, lub przedłuzają sprawy i kończy się to sporem kompetencyjnym . Szkoda czasu na korespondencję bezsensowną.
~Magda11

Napisano: 22 mar 2013, 2:10

nie przekonuje mnie to co piszesz. pewien ops przysłał mi właśnie wniosek z wywiadem na okresówkę i zapewnienie pobytu u nich w schronisku jakieś 300 km od nas (w sumie odległość mało ważna). okresówkę oczywiście przyznamy, jednak jeśli chodzi o drugą część wniosku, to zastosuję 101.3 ups i 66 kpa. dodatkowo w piśmie do klienta zawrę informację, że może wrócić do gminy ostatniego meldunku, gdzie za jego pobyt w schronisku ops nie będzie ponosić kosztów, bo sa rozliczane z innych środków.
odwracając twój tok rozumowania, niech małe gminy się cieszą, że duże gminy (miasta) nie domagają się zwrotu kosztów pobytu w schroniskach bezdomnych zgodnie z właściwością ostatniego meldunku, których tłumy ściągają do dużych miast. a koszty pokrywane są bezpośrednio z budżetu gminy pobytu.
~p

Napisano: 22 mar 2013, 22:06

chyba źle mnie odczytałaś i zrozumiałaś, gminy ostatniego miejsca stałego zameldowania pokrywają koszty pobytu i finansują pomoc w postaci zasiłków bez naszej refundacji jeśli ta gmina wyraża że pokryje koszty i nie zaoferuje powrotu do swojej miejscowości. I nie sa pokrywane koszty z gminy pobytu bezdomnego, nie ma takiej możliwości. Jeśli gmina ostatniego miejsca zameldowania uchyla się od odpłatności to wysyłamy bezdomnego do tej gminy i wtedy ma obowiązek zająć się bezdomnym i zapewnić mu schronienie.
~Magda11

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x