Do wniosku o FA, złożonego w maju 2024r. mam dołączone zaświadczenie komornika, w którym zostało wskazane, że egzekucja jest częściowo skuteczna, że w m-cach marzec, kwiecień i maj zostały wyegzekwowane kwoty po 401,11zł miesięcznie i przekazane na poczet wierzyciela. W systemie wpisałem wyegzekwowaną kwotę za dwa m-ce 802,22zł i system przyznaje mi całe 500,00zł. Czy tak powinno być?
Jeżeli egzekucja jest bezskuteczna i mieści się w kryterium dochodowym, a ma zasądzone 600 zł, to świadczenia z FA należą się 500 zł. Wyegzekwowane alimenty będą doliczone do dochodu wierzycielki branego za rok bazowy 2024. Komornik po otrzymaniu decyzji o przyznaniu świadczeń należności będzie przelewał na konto OWW. Pozdrawiam
Nie miałam takiej sytuacji i pewnie zapytałabym UW żeby nie przepłacić, ale tak intuicyjnie nasuwa mi się taka myśl:
Skoro jest bezskuteczna, to świadczenia przysługują, zgodnie z art. 10 ust. 1 nie więcej niż 500 zł można przyznać, mniej można przyznać, jeśli jest zł/zł lub mniej zasądzone, nie ma nic o wyegzekwowaniu częściowym w danym miesiącu. Kwestia tylko maja, bo w maju otrzymała 401,11 zł, ale z drugiej strony, mogła otrzymać, bo przecież nie ma jeszcze przyznanych świadczeń z fa. Po ewentualnym przyznaniu Komornik będzie musiał przekazywać zgodnie z kolejnością z art. 28 ust. 1. Tu na końcu dochodzę do wniosku że te 500 zł jest ok, ale i tak zapytałabym UW.
A czy na zaświadczeniu od komornika są jeszcze jakieś zaległości względem wierzyciela i kiedy egzekucja wszczęta u komornika? Czy ona ma zaległości tylko za III-V w wysokości różnicy?