decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych
Re: decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych
Według mnie dotyczy to tylko decyzji wydanych na podstawie nowej ustawy. Ale pewności nie mam, jeszcze tej kwestii nie rozważałam.
mada -dziękuję za wymianę poglądów, miło mi będzie, jak uda nam się znowu podyskutować, życzę miłej niedzieli pozdrawiam
decyzje jest czas wydać do 31 marca. po co już je wydawać, pierwsze powinna być uchwała,w której szczegółowo określi się na jakich zasadach odstępować, umarzać itd bo w ustawie tego nie ma napisane, więc podstawą w wydaniu jakiejkolwiek późniejszej decyzji będzie uchwała. i z doświadczenia lepiej osobne decyzje na każdego z rodziców i na każde dziecko też osobna. jeżeli jeden rodzic ma więcej niż jedno dziecko w palcówce.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ale w jaki spoeób ustalacie tą odpłatność? Wyweiady srodowiskowe? Kto je przeprowadza skoro OPS-om zabrano taką możliwość? Pomóżcie
Kasia
a czemu piszesz, że ops-om \"zabrano taka możliwość\"? my mamy projekt uchwały w którym zapisałyśmy, że decyzja jest wydawana na podstawie wywiadu środowiskowego, będziemy pisać prośby do ops-ów o wywiad powołując się na art. 105 i 107 ust. 3 ustawy o pomocy społ.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ale w art. 105 jest zapis że dla potrzeb świadczeń z pomocy społecznej. PCPR nie mają świadczeń z pomocy społecznej oraz nie są jednostkami org.pomocy społecznej.
Kasia
w ustawie o pomocy społecznej pcpr nadal widnieje jako jednostka organizacyjna pomocy społecznej. Przecież realizujemy również inne zadania niż wymienione w ustawie o wsparciu rodziny i systemie pieczy zastępczej
odpłatność rodziców - to nie ustawa o pomocy społecznej tylko ustawa o pieczy a tam nie ma nic o wywiadach
A ja mam pytanie, jak ustalić odłatność i wydać decyzję w przypadku rodziców biologicznych, gdy rodzina zastępcza pozostaje na ustawę o pomocy społecznej. Czy postępujemy tak jak do tej pory z ustawy o pomocy społ tj. wywiad i decyzja czy z ustawy o pieczy? Rodzina zastępcza pozostaje na starych zasadach z ustawy o pomocy społecznej
A ja mam pytanie, jak ustalić odłatność i wydać decyzję w przypadku rodziców biologicznych, gdy rodzina zastępcza pozostaje na ustawę o pomocy społecznej. Czy postępujemy tak jak do tej pory z ustawy o pomocy społ tj. wywiad i decyzja czy z ustawy o pieczy? Rodzina zastępcza pozostaje na starych zasadach z ustawy o pomocy społecznej
Oprócz decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych - Stare tematy przeczytaj również:
jaki stopien niepelnosprawnosci???
ZAROBKI KOORDYNATORA RODZIINEJ PIECZY ZASTĘPCZEJ
a co z rodzinami wielodzietnymi?
średnie miesięczne wydatki czy koszty????
Stare zasady- wywiad?
kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy
dofinansowanie
Kurator osoby nieobecnej
firmy upowaznione do poszukiwania darczynców dla placówek
utrzymanie dziecka w placówce rodzinnej
10% dodatku - decyzje stare - a 1000 zł od stycznia
Skierowania do placówki op-w
pierwsze umieszczenie dziecka w pieczy
DECYZJE NA STARYCH ZASADACH WYCHOWANKOWIE
co z wyrównaniem dla rodzin zastępczych
3 letni program rozwoju pieczy za ustawę w spr. odpłatności rodziców biologicznych