decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych

ODPOWIEDZ
~iwa1

Re: decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych

Post autor: ~iwa1 »

w sumie nie zauważyłam, że ktoś już posługuje się tym nickiem, a co do decyzji to u nas taka jest interpretacja SKO ma to być decyzja wystawiona na imię obojga rodziców, i tego mamy zamiar się trzymać chodź doskonale wiemy jakie to jest kłopotliwe
~alex

Post autor: ~alex »

iwa1 a co zrobicie w przypadkach o których wcześniej pisze beata 06.03
~iwa1

nowa ustawa nie mówi nic o postępowaniu egzekucyjnym teraz ma go zastąpić informacja do BIG (Biuro Informacji Gospodarczej) Ustawa z dnia 9 kwietnia 2010r. o wymianie informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych w praktyce nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać
~alex

Post autor: ~alex »

tu się z tobą iwa1 nie zgodzę, nasz prawnik twierdzi że nadal obowiązuje nas egzekucja a BIG to jest nowy dodatek do naszej pracy zgłoszenie do BIG nie powoduje ścigania dłużnika no i jeszcze jedna nowość konsekwencją umorzenia rodzicowi opłaty jest wystawienie mu PIT 8C
nadal ciekawi mnie ta decyzja dla dwóch osób
może ma ktoś już jakiś wzór decyzji
~iwa1

takie informacje odnośnie braku postępowania egzekucyjnego otrzymaliśmy na szkoleniu ale jak widać różnie z tymi interpretacjami bywa i to dotyczy wszystkich zagadnień z nowej ustawy bałagan straszny
~Jaga

Post autor: ~Jaga »

egzekucja będzie ale nie z nowej ustawy tylko z ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
nowa ustawa o wielu rzeczach nie mówi i ma wiele braków
a ja mam pytanie z jakiego artykułu będziecie obciążać rodzica gdy dziecko jest w rodzinie zastępczej ale po staremu z ustawy o pomocy społecznej, a rodziców obciążamy z nowej ustawy?
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~Kasia »

Na jaki art. powołać sie w pouczeniu decyzji odstępującej z ustalenia opłaty za pobyt dziecka w pieczy?Chodzi mi o zapis , że powinna informowac o zmianie sytuacji
Kasia
~a

Post autor: ~a »

ja mam taki zapis w swojej uchwale i na to się powołuję.
~Rola

Post autor: ~Rola »

A ja mam pytanie odnosnie opiekunów prawnych i pełnoletnich...
na jakich zasasdach im ustalacie decyzję???
~pigwa

Post autor: ~pigwa »

A czy ktoś \"przerabiał\" odpłatność nieletniego? Chodzi mi oto, że w swojej uchwale mamy że z urzędu odstępuje się od ustalania odpłatności w przypadku gdy osoba jest m.in. niepełnoletnia, ale muszę najpierw wszcząć postępowanie i nie wiem na kogo wystawić, czy na tą osobę niepełnoletnią czy na rodzica/ opiekuna prawnego? I czy wystarczy tylko zebrać oświadczenie od rodzica/opiekuna i później na niego wystawić decyzję?
ODPOWIEDZ