Na jaki okres planujecie wydawać decyzje do 31 marca czy 1 kwietnia? mam wątpliwości, bo widzę ze większość wpisów dotyczy 31 marca ale wtedy nie będzie to wg. mnie okres 12 miesięcy, bo terminy miesięczne wg KPA kończą się z upływem tego dnia, który odpowiada początkowemu dniowi terminu.
Gość pisze:Wg mnie o 31 marca - w przeciwnym razie byłby rok i 1 dzień.
Wg mnie nie do końca, bo inaczej liczy się terminy w dniach, inaczej w latach a inaczej w miesiącach. Sam ustawodawca jak mówi o 3 miesiącach na złożenie wniosku w przypadku 500 + to zauważ że określa ten termin od 1 kwietnia do 1 lipca, co potwierdzałoby ten sposób, o którym piszę.
Mam te same wątpliwości co Asia13. Zgodnie z KPA przyznałabym chyba do 1 kwietnia, ale czy taki faktycznie był zamysł ustawodawcy???? Chyba nie, bo w kwietniu 2017 będziemy musieli wypłacić rodzinie dodatek za jeden dzień, a kolejną decyzję wydać od 02.04.2017r. do 02.04.2018 r. i w kolejnych latach podobnie. Trochę to bez sensu...
W końcu świadczenie wychowawcze(poza pierwszym okresem) przyznawane będzie od 1 października do 30 września, a dodatek wychowawczy jest jakby odpowiednikiem świadczenia wychowawczego.
Piszcie co o tym myślicie i jak będziecie przyznawać, bo czas leci a ja nie wiem jak robić.