decyzja o przyznaniu dodatku terminy

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Marta 1991
Stażysta
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

decyzja o przyznaniu dodatku terminy

Post autor: Marta 1991 »

wnioskodawczyni miała przyznany dodatek mieszkaniowy do dnia 31.08.2017r.złozyła wniosek dnia 28.08.2017r. nie kompletny. Brakujace dokumenty dostarczyła dnia następnego nie zdążyłam wydać decyzji i wypłacic od 1 Pani sie domaga wypłacenia dodatku od 01.09.2017r, ja zamierzam przyznac dodatek od 01.10.2017r.???co zrobic w takiej sytuacji???
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: decyzja o przyznaniu dodatku terminy

Post autor: :-) »

wniosek złożony jest prawidłowo...jeśli uzupełniła wniosek decyzję wydajesz od 1 września i wypłaty robisz do 10 września....tak jak w ustawie zapisane art.8 ust.1 ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Przeczytaj też art.7 ust 7 :)
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Pani ma rację. Wniosek złożyła w sierpniu, więc dodatek należy się od wrzesnia. Nieważne, ze wniosek był uzupełniany (na to masz nawet 2 miesiące). Liczy się data złozenia.
Marta 1991
Stażysta
Kontakt:

Dobrze czyli robię druga listę z wypłata z dniem np decyzja 5.09 a wypłata 6 wrzesień???
Marta 1991
Stażysta
Kontakt:

a czy dodatek energetyczny złozony 1.09 robie w ten sam sposób???
Marta 1991
Stażysta
Kontakt:

Napisałam bardzo haotycznie:)
Decyzje wydam 5 wrzesnia przyznajaca dodatek od 01.09.2017, 1 .09 wypłaciłam dodatki to z dniem 6 września robie dodatkowa listę do wypłaty??
drugi przypadek:
Dodatek mieszkaniowy przyznany od 01.09.2017 wniosek o energetyczny wpłynął 01.09 czy robie decyzję przyznajacą dodatek energetyczny od 01.09 czy 01.10??bo przyznawany jest na okres dodatku mieszkaniowego ale jak z wypłatą??
Prosze o pomoc bo jestem nowa i mam z takimi rzeczami problemy.Dziękuję z góry za odpowiedz
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Jeśli wniosek o DE złożony został we wrzesniu, to przyznajesz go również od wrzesnia. Nie musisz szaleć od razu z wypłatą ;) . Możesz w decyzji napisać że dodatek za wrzesień zostanie wypłacony razem z dodatkiem za październik. Ja mam wypłaty raz w miesiącu , 10-go. Wiec jeśli nie zdążę wypłacić, to robię własnie w ten sposób.
Marta 1991
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję za podpowiedzi bardzo przydatne:)
a jakiś wzór pouczenia do decyzji o dodatku energetycznym mogłabym prosić:)
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Od niniejszej decyzji przysługuje stronie prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego za pośrednictwem organu wydającego decyzję w terminie 14 dni od daty jej doręczenia. Strona ma prawo zrzeczenia się wniesienia odwołania od niniejszej decyzji w terminie 14 dni od daty jej doręczenia. Skutkiem zrzeczenia się prawa do odwołania jest ostateczność i prawomocność decyzji.
Brak prawa do dodatku mieszkaniowego skutkuje brakiem prawa do dodatku energetycznego.
O zmianie adresu zamieszkania oraz o rozwiązaniu umowy z dostawcą energii elektrycznej należy niezwłocznie powiadomić organ przyznający dodatek energetyczny.
Zwolniono z opłaty skarbowej na podst. części I kol.4 ust.53 pkt.2a załącznika do ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz.U. z 2015r. poz. 783 ze zm.)
ODPOWIEDZ