niepełnosprawność, a metraż, czy przyznać dodatek
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
niepełnosprawność, a metraż, czy przyznać dodatek
Czy przysługuje osobie dodatek mieszkaniowy, jeżeli zamieszkuje sama i jest osobą niepełnosprawną, posiadającą orzeczenie o stopniu niepełnosprawności(z zapisem: wskazane wsparcie: dodatkowa powierzchnia mieszkaniowa ze względu na rodzaj schorzenia)
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: niepełnosprawność, a metraż, czy przyznać dodatek
Normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku lub osoba niepełnosprawna, której niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. O wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju orzekają powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełno-sprawności.
Tylko te dwa przypadki kwalifikują się do tego, aby podwyższyć pow. normatywną. I musi być to zapisane w orzeczeniu. Nie spotkałam się natomiast z takim zapisem w orzeczeniu, o którym Ty piszesz („wskazane wsparcie: dodatkowa powierzchnia mieszkaniowa ze względu na rodzaj schorzenia”).
Natomiast zdania są podzielone, jeśli chodzi o podwyższanie powierzchni w przypadku gosp. 1-osobowego. Niektórzy (w tym szkoleniowcy) są zdania, że osoba samotnie zamieszkujaca i tak ma do dyspozycji cały pokój.
Ja uważam, ze nie ma to znaczenia ile osób jest w gospodarstwie. Ustawodawca nic o tym nie pisze, więc podwyższam powierzchnie niezależnie ile osób jest w gospodarstwie.
Tylko te dwa przypadki kwalifikują się do tego, aby podwyższyć pow. normatywną. I musi być to zapisane w orzeczeniu. Nie spotkałam się natomiast z takim zapisem w orzeczeniu, o którym Ty piszesz („wskazane wsparcie: dodatkowa powierzchnia mieszkaniowa ze względu na rodzaj schorzenia”).
Natomiast zdania są podzielone, jeśli chodzi o podwyższanie powierzchni w przypadku gosp. 1-osobowego. Niektórzy (w tym szkoleniowcy) są zdania, że osoba samotnie zamieszkujaca i tak ma do dyspozycji cały pokój.
Ja uważam, ze nie ma to znaczenia ile osób jest w gospodarstwie. Ustawodawca nic o tym nie pisze, więc podwyższam powierzchnie niezależnie ile osób jest w gospodarstwie.
Oprócz niepełnosprawność, a metraż, czy przyznać dodatek - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
czynsz za garaz bierzemy tez pod uwage?
wynajem mieszkania w budynku gdzie jest 8 lokali mieszk.bez
Kobieta poszla do domu pomocy społecznej
Wyprowadzka, info od właściciela, brak kontaktu z najemcą
stypendium stażowe z UP
Błędny adres w decyzji administracyjnej
Dodatek Mieszkaniowy- jak wyliczyć?
Działka budowlana i budowa - dysproporcja ?
art. 7 ust. 12 ustawy jak rozumiecie?
Wniosek, a umowa najmu (różnice w powierzchni, wydatkach, it
decyzja o przyznaniu dodatku terminy
prace społecznie użyteczne do dodatku mieszkaniowego
Dziwna kwota na rchunku za energię
ile wyniesie powierzchnia do dodatku mieszkaniowego?
zasiłek pielęgnacyjny na dorosłą córkę
Oferta na Cyfrowe Repozytorium Dokumentów