otrzymałam teraz informację od komornika, że w m-cu X/15 wierzycielka otrzymała bezpośrednio alimenty od komornika, uzasadniając, że nie otrzymali od nas decyzji przyznającej, wypłacili po wydaniu naszej decyzji (wierzycielka już otrzymała decyzję), więc pobrała i fundusz i alimenty od komornika, muszę ją teraz zobowiązać do zwrotu - dobrze myślę? mieliście taki przypadek?
rozumiem, ze kobitce nie zmieniam decyzji o FA tylko wszczynam postępowanie w sprawie nienależnie pobranych świadczeń w tej wysokości co wynosi wpłata od komornika, którą otrzymała (praktycznie są to grosze 12.83zł, a wypłacane przez nas FA 500zł)?
ale faktycznie nie doczytałam co z tymi odsetkami o których pisze MLENA, czy liczymy i od kiedy - jestem nowa, poprzedniczka odeszła i nie mam się kogo poradzić
Dlaczego traktujesz alimenty wypłacone wierzycielce przez komornika, przed doręczeniem mu decyzji o FA, za NP? Teraz to się będzie zdarzać w związku z czekaniem na ostateczność decyzji. Alimenty te doliczysz do dochodu w przyszłym okresie.
nasza decyzja na FA wydana 30.09.2015
odebrana przez wierzycielkę 02.10.2015 (więc ostateczna stała się w dniu 17.10.2015)
decyzję do komornika wysłałam 16.11.2015 (wcześniej po prostu nie ogarnęłam tego...)
a komornik przekazał wierzycielce kasę 02.11.2015, czyli po uzyskaniu ostateczności....
1) czy w tym przypadku są to nienależnie pobrane?
2) czy MUSZĘ żądać zwrotu tych 12,83 zł, co z tymi odsetkami naliczać i od kiedy?
3) czy owe 12,83 zł nie traktować jako NP i je doliczyć w przyszłym roku do dochodu
decyzję do komornika wysłałam 16.11.2015 (wcześniej po prostu nie ogarnęłam tego...)
a komornik przekazał wierzycielce kasę 02.11.2015, czyli po uzyskaniu ostateczności....
Rozumiem że komornik nie wiedział, iż ma przyznany fundusz, ale wierzycielka była poinformowana ( i miała decyzję), że nie może pobierać alimentów poza funduszem, a jednak alimenty przyjęła.