Kobieta złożyła wniosek o FA, egzekucja nieskuteczna, po raz pierwszy złożyła wniosek do komornika w czerwcu 2015 r.. Alimenty zasądzone od 2013 roku, kobieta oświadcza że w 2014 roku otrzymała alimenty w mniejszej wysokości niż zasądzone. Jak mam ustalić dochód rodziny, czy liczę alimenty w wysokości zasądzonej czy też w wysokości jej oświadczenia , chociaż egzekucja komornicza nastąpiła dopiera w tym roku. Proszę sprawa w miarę pilna!! a ja nie mam pewności .
Witam! Miałam podobną sytuację. Kobietka wpisała alimenty wg wyroku, przekroczyła dochód i miała odmowę, sprawa wylądowała w SKO i kazali liczyć te alimenty które faktycznie dostała od dłużnika. I musiałam jej przyznać.
jeżeli otrzymała w mniejszej kwocie niż zasądzone to powinna przedłozyc dokument potwierdzający te wpłaty. A ja mam pytanie a co jeżeli kobieta twierdzi ze nic nie otrzymała od dłużnika?
Czy wówczas i tak liczycie to co ma zasądzone czy bierzecie moze od niej oświadczenie pod odpowiedzialnoscia karną ze np. w roku 2014 nie otrzymała żadnej kwoty a sprawe do komornika zgłosiła w późniejszym czasie????
Jestem ciekawa?
u mnie wierzycielki zazwyczaj piszą oswiadczenie pod odpowiedzialnoscia karną ze nie otrzymły w danym roku żadnej kwoty od dłużnika i tak sie zastanwiam czy dobrze?