Decyzja odmowna - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 09 cze 2025, 10:23

Dzień dobry
Potrzebuję pomocy. Pan złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy -wpisał, że jego dochód wynosi 0.., załączył kwitek dot. zapłaty za czynsz (czynsz płaci nam Gminie, ponieważ mieszka w mieszkaniu komunalnym). Zalega z zapłatą za śmieci i nie mogę doprosić się o uregulowanie zaległości. Niestety szykuję się na wydanie decyzji odmownej. Moje pytanie jest takie: czy powinnam te informacje czyli zerowy dochód i tą wpłatę za czynsz nanieść do programu czy po prostu napisać pismo o odmownej decyzji w związku z brakiem kompletu dokumentów? :?: :?:
początkującadod
Praktykant
Od: 09 cze 2025, 10:13
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 09 cze 2025, 10:55

brak dokumentów...a wezwany został pan do dostarczenia brakujących dokumentów?
Bo dopiero wtedy możesz wydać decyzję odmowną jeśli ich nie dostarczy...a brak dochodu nie oznacza, że dodatek się Panu nie należy....
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 cze 2025, 10:58

początkującadod pisze:
09 cze 2025, 10:23
Dzień dobry
Potrzebuję pomocy. Pan złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy -wpisał, że jego dochód wynosi 0.., załączył kwitek dot. zapłaty za czynsz (czynsz płaci nam Gminie, ponieważ mieszka w mieszkaniu komunalnym). Zalega z zapłatą za śmieci i nie mogę doprosić się o uregulowanie zaległości. Niestety szykuję się na wydanie decyzji odmownej. Moje pytanie jest takie: czy powinnam te informacje czyli zerowy dochód i tą wpłatę za czynsz nanieść do programu czy po prostu napisać pismo o odmownej decyzji w związku z brakiem kompletu dokumentów? :?: :?:
A czego brakuje?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 cze 2025, 11:05

To jest bardzo specyficzny przypadek, zawsze idzie się temu Panu na rękę (ciągle chodzi pijany), zaległości za śmieci od tego roku- zero wpłat, upominać to go można jedynie telefonicznie. Decyzja odmowna spowoduje, że nie będzie płacił już nawet za czynsz, a zaległość za śmieci będzie jedynie rosła. Przejęłam dodatki od pani, która poszła na emeryturę i nie podoba mi się przyjmowanie takiego wniosku, dochód zerowy -trochę smiech na sali, bo niby z czego żyje. Dziękuję za odpowiedź, prośbę o uzupełnienie dokumentów wyślę panu pisemnie.
początkującadod
Praktykant

Napisano: 09 cze 2025, 11:15

brakuje zapłaty za śmieci
początkującadod
Praktykant

Napisano: 09 cze 2025, 11:21

wszystko ma byc na piśmie a nie na "gębę" no niestety...wniosek może każdy złożyć a my mamy obowiązek go rozpatrzeć...czy pan pije...czy nie...pomóc oczywiście podpowiedzieć, ale jeśli wniosek złożony nie jest kompletny, nalezy wezwać zgodnie z kpa, np art Art. 64. § 2. Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania. ...bądz ustawą o dodatkach mieszkaniowych art. 7 ust 13...i wydać decyzję odmowną...tak czy inaczej dochód zerowy nie przekreśla prawa do dodatku mieszkaniowego
VIP

Napisano: 09 cze 2025, 12:42

początkującadod pisze:
09 cze 2025, 11:15
brakuje zapłaty za śmieci
tutaj w grę wchodzi art. 7b ustawy:
W celu zweryfikowania informacji i danych zawartych w deklaracji, o której mowa w art. 7 ust. 1, gmina może przetwarzać dane osobowe i informacje dotyczące osoby ubiegającej się o dodatek mieszkaniowy, pozyskane w toku innych postępowań prowadzonych przez gminę lub jej jednostki organizacyjne.

Jesli dobrze rozumiem, opłate za śmieci wnosi się do waszego UG, więc masz informację z urzędu, że nie płaci za śmieci, że jest zaległość. Nie ma więc do czego wzywać.
Mówi też o tym art. 77 § 4 kpa:
Fakty powszechnie znane oraz fakty znane organowi z urzędu nie wymagają dowodu. Fakty
znane organowi z urzędu należy zakomunikować stronie.

Fakt, że nie ma dochodu, jaki można ująć w deklaracji nie jest powodem do odmowy dodatku
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 cze 2025, 13:02

"w związku z brakiem kompletu dokumentów? :?: :?:"
uznałam, że brakuje jeszcze dokumentów a nie tylko, że chodzi o zaległości za śmieci...
VIP

Napisano: 09 cze 2025, 13:13

Chciałam dobrze, żeby pan miał zachowaną ciągłość. Dokumenty przeszły przez biuro obsługi 30 maja. Jutro wypłacamy dodatki, więc kolejny raz skontaktowałam się z tym panem, żeby dopytać o co chodzi, bo obiecywał, że do dzisiaj wszystko ureguluje i za przeproszeniem ma to gdzieś :)
Staram się szybko wydawać decyzję, ale w takim razie skorzystam z możliwości dłuższego rozpatrzenia wniosku, a pan niestety dodatku w czerwcu nie dostanie.. brak wpłaty za śmieci..to powinnam mimo wszystko wprowadzić tylko dochód zerowy i wpłatę za czynsz i to uznać za wydatek? Dopytuję, może i dziwnie :) ale dopiero zaczęłam przygodę z dodatkiem, to będzie moja pierwsza samodzielna decyzja xD
początkującadod
Praktykant

Napisano: 09 cze 2025, 13:57

Podobnie wskazuje WSA w Gliwicach w wyroku z 2.03.2023 r., (III SA/Gl 835/22, LEX nr 3511745), "wstrzymanie wypłaty dodatku mieszkaniowego w sytuacji stwierdzenia zaległości w opłatach za lokal nie zależy od uznania administracyjnego, lecz ma charakter decyzji związanej, na co wskazuje treść przepisu art. 7 ust. 11 ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Stanowi on bowiem o wstrzymaniu wypłaty, a nie o możliwości jej wstrzymania. Nadto przepisy ustawy o dodatkach mieszkaniowych nie przewidują żadnych wyjątków od tej zasady, nie przewidują też możliwości uwzględnienia trudnej sytuacji materialnej czy życiowej uprawnionego, względów społecznych etc."
W praktyce oznacza to, że w sytuacji stwierdzenia, że osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, nie opłaca na bieżąco należności za zajmowany lokal mieszkalny, do których należą m.in. opłaty za wodę (art. 6 ust. 4 pkt 6 u.d.m.), wypłatę dodatku mieszkaniowego wstrzymuje się, w drodze decyzji administracyjnej do czasu uregulowania zaległości, przy czym w wypadku uregulowania należności w terminie 3 miesięcy od dnia wydania tej decyzji, wypłaca się dodatek mieszkaniowy za okres, w którym wypłata była wstrzymana. Decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego wygasa dopiero w przypadku nieuregulowania zaległości w powyższym terminie.
Podsumowując, stwierdzenie występowania zaległości w opłatach ponoszonych przez gospodarstwo domowe w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego np. za wodę powoduje, że organ ma prawny obowiązek wstrzymać wypłatę dodatku mieszkaniowego, nawet jeśli opłaty są ponoszone przez świadczeniobiorcę bezpośrednio wobec dostawcy usług i cyt. "zarządca nie ma kontroli nad opłatami za wodę".
z komentarza w lex...
tylko...to jest nowy wniosek a zaległości są za okres poprzedniego wniosku...
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x