decyzja odmowna- czerwiec, od lipca informacja --jak zrobić/ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 lip 2019, 9:17

Witam, jak zrobić decyzję odmowną na czerwiec a od lipca informację w Sygnity.
Program przyznaje od lipca i oczywiście robi to w formie decyzji???
Ma ktoś taką sytuację????
mnt30
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 9:30
Zajmuję się: DM/ŚW

Napisano: 02 lip 2019, 10:09

Mam i też już poruszyłam ten temat wcześniej, niestety brak jakichkolwiek odpowiedzi...
EB44
Praktykant
Od: 09 sie 2018, 9:51
Zajmuję się: inspektor ds. świadczenia wychowawczego

Napisano: 03 lip 2019, 20:47

Mam problem ponieważ, u nas jest taka praktyka, że po dostarczeniu dochodu, gdy jest przekroczenie dochodu to od razu wstrzymujemy wypłatę świadczeń - w tym przypadku świadczenia 500 plus i tak Pan X podjął sobie zatrudnienie w kwietniu 2019, dostarczył w czerwcu dochód za maj i już przed wypłatami po przeliczeniu wiedzieliśmy, że ma przekroczenie od czerwca. Wiadomo wszczęcie postępowania i zwrotka itp. I jest już lipiec. Panu X teraz już przysługuje świadczenie ale co z tym niewypłaconym czerwcem 2019 ??? Bo nie ma tu mowy o zwrocie. Problem pojawia się w momencie, kiedy strona np. nie zgadzałaby się z decyzją o przekroczeniu kryterium dochodowego i niesłusznym uchyleniu prawa do świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko za czerwiec 2019 r. (które nie zostało wypłacone) Bez wydanej decyzji, strona nie ma możliwości odwołania się od niej do II instancji a tym samym łamiemy zasadę dwuinstancyjności postępowania administracyjnego... Tak więc w mojej ocenie należałoby wydać decyzję administracyjną... Co Wy na to?
slowik
Praktykant
Od: 23 mar 2018, 15:53
Zajmuję się: Referent ds. świadczenia wychowawczego oraz świadczeń rodzinnych

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x