decyzja prostująca błąd z urzędu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 maja 2014, 14:31

proszę podeślijcie mi jakąś decyzję prostujęcą błąd z urzędu źle zinterpretowałam artykuł i wstrzymałam pani świadczenie pielęgnacyjne parę miesięcy temu i muszę teraz to odkręcić bo pani to świadczenie się należało pomocy jak to zrobić co napisać??
cinka

Napisano: 23 maja 2014, 14:44

Proszę pomóżcie mi
cinka

Napisano: 23 maja 2014, 15:52

Tego się prostującą błąd z urzędu nie załatwi.
cinka pisze:wstrzymałam pani świadczenie pielęgnacyjne
Rozumiem, że uchyliłaś decyzję przyznającą?? Bo wstrzymanie wypłaty może nastąpić tylko w przypadkach opisanych w art. 28 USR, (ale wtedy nie było by problemu ze wznowieniem wypłaty). No więc jeśli uchyliłaś/zmieniłaś decyzję bezpodstawnie to teraz należy się tej drugiej decyzji w sprawie pozbyć. Znam dwie metody - albo na podstawie Art. 154. § 1 KPA można uchylić tą decyzję uchylającą/zmieniającą (bo przecież na jej podstawie strona nie nabyła prawa do świadczenia) i wyrównać świadczenia, albo na podstawie art. 162 § 1 KPA stwierdzić jej bezprzedmiotowość (bo słuszny interes strony itd.), ewentualnie jeszcze można wystąpić o stwierdzenie nieważności decyzji do SKO na podstawie art. 156, ale tylko jeśli nastąpiła któraś z wymienionych w §1 tego artykułu przesłanek - nie wiem co dokładnie zrobiliście źle ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2014, 23:38

Pani przyniosła decyzje z KRUS że po zmarłym mężu ma rentę tylko ze ta renta jest na dzieci i tylko z tytułu śmierci męża, ja źle zrozumiałym to że świadczenie nie przysługuje z tytułu nabycia renty po mężu i właśnie uchyliłam wcześniejsza decyzję teraz nie wiem jak mogę napisać decyzję prostującą może ktoś ma jakiś wzór jak to ma wyglądać będę wdzięczna.
cinka

Napisano: 26 maja 2014, 8:15

unieważniasz swoją decyzję w SKO
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 8:21

cinka pisze:jak mogę napisać decyzję prostującą
W tej sytuacji nie możesz napisać prostującej. Niżej Ci napisałem, jakie masz opcje.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 8:55

A art. 31 [ Decyzja prostująca błąd z urzędu] Jeżeli odmowa przyznania świadczeń rodzinnych lub ustalenie ich wysokości były następstwem błędu podmiotu realizującego zadania w zakresie świadczeń rodzinnych, wypłata świadczeń rodzinnych może nastąpić za 3 lata wstecz, licząc od dnia zawiadomienia o popełnieniu błędu lub dnia wydania decyzji prostującej błąd z urzędu. Czemu tego artykułu nie można wykorzystać?
cinka

Napisano: 26 maja 2014, 9:08

napisz czego dokładnie dotyczyła decyzja a Iks napisała dokładnie 2 opcje w wybór należy do Ciebie
ewita

Napisano: 26 maja 2014, 10:16

cinka pisze:Czemu tego artykułu nie można wykorzystać?
Bo nie ustalałaś wysokości świadczenia ani nie wydałaś decyzji odmownej. Uchyliłaś prawo do świadczeń, więc masz w obiegu prawnym decyzję uchylającą której należy się pozbyć. W tej sytuacji nawet jeśli wydasz sprostowanie (bez sensu, ale jak się uprzesz), to ta uchylająca w dalszym ciągu jest ważna. Rozumiesz? Masz więc jednocześnie w obiegu prawnym dwie decyzje merytoryczne które wzajemnie sobie przeczą.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2025, 8:56

Wydac dec na art. 154 KPA, sprawa wroci do momentu sprzed uchylenia. Po uprawomocnieniu sie dec. uchylajacej splacic, co nalezne.
@Kiki8074
Referent
Od: 26 paź 2023, 21:51
Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x